2019. aasta Ilmapuu auhinna pälvis liivlane Valts Ernštreits

 Foto: Zane Ernštreite

Valts Ernštreits Liivi rahvamajas Mazirbes 2019.

Foto: Zane Ernštreite

Haridus- ja teadusministeeriumi hõimurahvaste programmi nõukogu otsustas 2020. aasta Ilmapuu auhinna anda liivi keeleteadlasele, kultuuritegelasele ja aktivistile Valts Ernštreitsile.

Täna, 28. mail, vadjalaste kevadisel maahinguspäeval maaentšäüz kuulutas programmi nõukogu Ilmapuu auhinna laureaadiks liivi keeleteadlase ja kultuuritegelase Valts Ernštreitsi (liivipäraselt Valt Ernštreit). Ernštreitsi pikaajaline ühiskondlik tegevus liivi keele ja kultuuri edendamisel on olnud mitmekülgne ja erakordselt tulemuslik. Ta on aastakümneid tegelenud liivi kirjakeele uurimise ja arendamisega, uurinud põhjalikult liivi sõnavara, liivi uusimat ajalugu, kirjandust, kohanimesid, liivi-läti keelesuhteid ning korraldanud liivi keele ja kultuuri õpetamist kooliõpilastele. Samuti on ta liiviteemalise portaali livones.net pikaaegne toimetaja.

1994. aastal asutati Ernštreitsi eestvõtmisel Liivi Kultuuri Keskus ja 2018. a Läti ülikooli juurde Liivi Instituut, mis on esimene teaduslik liivi asutus läbi aegade. Tema tegevust iseloomustab laiaulatuslik koostöö — ta on ühendanud nii Lätis, Eestis, Soomes, Rootsis kui ka mujalgi inimesi, kellele on liivi keel, ajalugu ja kultuur hingelähedane. Selle tulemusel on teadmine liivlastest, nende keelest ja ajaloost jõudnud Euroopa piiridest kaugemalegi.

Isiklikku suhet liivi keele, kultuuri, ajaloo ja inimestega on Ernštreits väljendanud liivikeelses luules, nt luulekogudes „Trillium / Trilium“ (2018) ja „People like us / Seļļizt nemē mēg“ (2019).

Käesoleva aasta konkurss oli väga kõrgetasemeline, kokku esitati auhinnale 26 nominenti — mari, ersa, mokša, komi, handi, udmurdi, karjala, ingerisoome, vepsa ja liivi keele-, kultuuri- ja ühiskonnategelast ja kollektiivi. Nominendite seas oli nii teenekaid keeleteadlasi, rahvakultuuri uurijaid, kooliõpetajaid, muuseumite töötajaid, ajakirjanikke kui ka noori soome-ugri aktiviste.

HTM hõimurahvaste programm annab Ilmapuu auhinna välja alates 2010. aastast. Preemia eesmärgiks on tunnustada soome-ugri hõimurahva kultuurilise identiteedi ja püsimajäämisega seotud kodanikualgatuslikku tööd. Auhinna suuruseks on 2500 eurot.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht