Folkloristid andsid väja sarja “Vana Kannel” uue osa: “Kodavere regilaulud”

Jätkates Jakob Hurda alustatud monumentaalset regilaulusarja "Vana kannel", esitlevad Eesti Rahvaluule Arhiivi teadurid neljapäeval, 30. jaanuaril kell 16 sarja XI osa "Kodavere regilaulud" Eesti Kirjandusmuuseumis Akadeemilise Rahvaluule Seltsi ettekandeõhtul.

“Kodavere on äärmiselt omapärane regilaulupiirkond – siin saavad kokku lõuna- ja põhja-eesti, aga ka teiste Eesti idapiirkondade ja vadja laulutraditsioonid,” ütles üks raamatu koostaja, rahvaluule arhiivi teadur Liina Saarlo. Saarlo sõnul oli ääremaises Kodaveres rahvaluule kogumise kõrgajal 19. sajandi lõpus veel palju vana regilaulu oskajaid, seepärast olid siin säilinud laulude vanemad jooned. Vanamoeliste tavade tõttu lauldi veel 20. sajandil paljusid nn tavandilaule.

Mahukas teos koondab 1431 regilauluteksti ning 97 loitsuteksti ja annab ammendava ülevaate selle piirkonna rahvalauludest. Väljaande tekstiosa koostas Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi regilaulu-uurija Liina Saarlo, viisiosa Edna Tuvi.

Lisaks sisaldab raamat Ülle Tarkiaineni koostatud ülevaadet Kodavere kihelkonna ajaloost ning peatükke regilaulude murdekeelest (koostaja Ellen Niit), laulude kogujatest ja laulikutest (Liina Saarlo) ning regiviisidest (Janika Oras, Edna Tuvi). Väljaanne on varustatud registrite, sõnaseletuste ning inglisekeelsete resümeedega.

Teadusliku väljaandeseeria “Vana Kannel” koostamist alustas eesti rahvusliku ärkamise suurkuju dr Jakob Hurt. Seerias avaldatakse kihelkondade kaupa kõik kogutud regilaulud koos viisidega. 

Vaata raamatust lähemalt http://www.folklore.ee/kirjastus/?raamat=49

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht