In memoriam: Aleksander Sünter

Aleksander Sünter
30. XII 1971 – 26. I 2014

Sass oli muhe sõber, kolleeg, muusik, õppejõud ja visionäär. Ta tegevuses ja mõttemaailmas oli kogu aeg kaks tasandit: ta ammutas teavet esivanematelt ja arvestas globaalsete arengusuundadega. Tema oli üks Pärimusmuusika Teabekogu loojatest. Sellest sai valdkonna oluline edendaja, mis ühendab koostöö kaudu Eesti  Rahva Muuseumi, Eesti Rahvaluule Arhiivi, Eesti Kultuuriloolise Arhiivi ja Viljandi Kultuuriakadeemia.
Sass oli ka UNESCO jaoks loodud Eesti kultuurilugu tutvustava portaali Kultuurilaegas eestvedaja. Laulu-tantsupeo ajaloo tutvustajast sai selle kõrval ka Eesti Rahva Muuseumi ning Eesti Rahvaluule Arhiivi sisuka osa publitseerija kogu Euroopale.
Sassist kiirgava jõu allikas oli müütiline maailmapilt ja eriti regilauludest kumav aegumatu elutõde. Võiks isegi öelda, et ta oli mõnes mõttes nagu muinasjutuline tegelane oma salavõimete ja sügava sisuga. Esmapilgul tasane Sass muutus pärimusmuusikuna laval olles kellekski teiseks – veenvalt võimsaks jutuvestjaks, paeludes oma lugudega tuhandeid. Loomingus paiskas ta välja energiat, mis lõi sõna otseses mõttes tuka lendu. Pärimusmuusika keskuse koolikontsertidel mõjus ta oma rahuliku olemuse ja häälega nii, et muidu kärsitud ja mänguhimulised lapsed jäid kõik tasakesi kuulama. Oma imelise pillimänguoskusega ilmestas ta mitmeid ühiseid üritusi: meenuvad tema lõõtspilliga mängitud hingestatud „Ukuaru valss” ja teised Saaremalt pärit lustlikud, mõnusa keelega lood.
Sass oli mees, kes oskas kõnetada päritut ning ilmestada oma isikupärase ja mehise tõlgendusega meie kultuuriruumi vaimsusega. Tema imetabane rahulikkus ning sügav süüvimine olnusse ja olevasse õpetas meid teisi, kiirtormajaid nii eraelus kui tööl, peatuma ja enda ümber vaatama ning tähelepanu osutama kõige tähtsamale: perele ja kodule.
Nii nagu Sass mõtles suurelt ja julgelt, nii ta ka elas: teostas ühe unistuse teise järel ning tõi need unistused muusika või mõne muu tegevuse kaudu avalikkuse ette.
Tal olid suured plaanid. Palju sai teoks, aga palju jäi ka varuks … Sass uskus, et seesinane nähtav ilm pole kaugeltki kõik. Edu sulle sinu uutes olemistes! Oleme tänulikud, et olid olemas ja saime võimaluse rännata koos sinuga.

Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu
Eesti Kirjandusmuuseumi
Eesti Rahvaluule Arhiiv ja
folkloristikaosakond
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Pärimusmuusika Keskus

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht