Pealelend: Kaarel Nõmmik ja Mikk Heinsoo, EKA graafilise disaini osakonna õppejõud

Reet Varblane

9. – 13. märtsini peeti Tartus Eesti kunstiakadeemia, Tartu kunstikooli ja Tartu kunstimuuseumi ühine töötuba, et töötada välja Tartu kunstimuuseumi uus visuaalne identiteet. Või vähemalt ideed, kust edasi minna.

Missugune peaks olema ühe nüüdisaegse kunstimuuseumi visuaalne identiteet?
Töötoast võttis osa ligi 30 graafilise disaini ning meedia- ja reklaamikunsti tudengit, kes vormistasid tiheda töönädala jooksul neliteist kontseptsiooni, mis suunas võiks Tartu kunstimuuseum oma visuaalse keele otsingutel edasi liikuda. Nimetagemgi neid pigem ideealgeteks kui disainilahendusteks, sest lühikese workshop’i eesmärk ei olnud leida lõplik märk, logo, font või viimistletud pildikeel. Pigem taheti aru saada, mida praegusaegne kunstimuuseum võiks tähendada ja milliseid seoseid tekitada Tartus, Eestis ning terves maailmas.
(Kunsti)muuseum peab kõnetama kõiki inimesi: kutsuma sisse tudengi ja pensionäri, ärimehe ja näitleja, ärgitama publikut dialoogi astuma nii modernsete kui ka klassikaliste teostega. Kas sellist eesmärki on üldse võimalik saavutada ning kas graafiline disainer saab visuaalse kommunikatsiooni vahenditega selles protsessis kaasa aidata? Seda eriti ajal, kui muud pealtnäha ligipääsetavamad ja arusaadavamad kultuuri  ja meelelahutuse vormid oleksid kunsti justkui ebavõrdsesse seisu asetanud?
Viie päeva jooksul uuritigi muuseumi struktuuri, asukohta, arhitektuurset väljanägemist, potentsiaalseid meediakanaleid, suhtlusviise, ajalugu, senist visuaalset keelt jne. Teadvustati, et Tartu kunstimuuseum on olnud siiani linnaruumis ja meedias vähe nähtav ning otsiti mooduseid, kuidas, milliseid vahendeid kasutades saab infomüras oma sõnum selgelt, tugevalt ning seejuures ka säästlikult publikuni viia. Pakuti välja ideid muuseumihoone märgistamisest neoonvalgustitega kuni plakatipõhjadeni, mida igaüks saab tänaval, muuseumis või veebis ise kujundada ning lüüa kaasa muuseumi disainiprotsessis.
Üks kontseptsioonidest keskendus otseselt muuseumi avatusele: kõik avalikud pöördumised muudeti otsekõneks stiilis „Tule meile külla, oleme avatud!” ja võeti kasutusse lihtsad vahendid nagu veebikaamera ja fotoaparaat, et publikut suhtlusmeedia abil pidevalt asjade käigu ja köögipoolega kursis hoida.
Kindlasti oli üks lähtepunkte ka meediasse jõudnud „uue” ja „vana” kunsti konflikt, mis on tekitanud muuseumi kui institutsiooni sees teatavat polariseerumist ja vastasseisu. Mitmes kontseptsioonis juureldi selle üle, mida peaks üks tänapäeva muuseum kaasa võtma minevikust ja milliste meetoditega annaks ennustada tulevikku. Piire üritati pigem hägustada ja vältida ajastute ja koolkondade vastandamist.
Oli ka huumorivõtmes vastandumise rõhutamist: paigutati eri ajastud ühele tasandile ning püüti seeläbi olukorda neutraliseerida. Mitmel puhul jõuti järeldusele, et kunstimuuseum ja kunst selle sees toimivad sümbioosis: tähtsad on nii rikkalik ajalooline kogu, arhiiv, nüüdisaegsed näitused, retrospektiivid kui ka haridusprogramm. Kõike seda tuleks ka visuaalses kommunikatsioonis rõhutada. Ühe töögrupi mõnevõrra radikaalsem lähenemine andis Tartu kunstimuuseumile täitsa uue nime – Täna, viidates muuseumile kui meediumile, mis võtab mineviku ja tuleviku kokku täna, siin ja praegu.
Avatud esitlustel muuseumitöötajatele ja teistele huvilistele esitati mitmeid lisaküsimusi ja probleemipüstitusi, aga ikkagi jäi õhku küsimus „mida ja kuidas edasi?”. Tudengite pakutus leidus mitmeid potentsiaalseid lähtepunkte, mida saaks edasises tööprotsessis kindlasti kasutada. Muuseum ise peaks veel teemasse süvenema ja leidma vähemalt osaliselt üksmeele ja kellegi, kes institutsioonisisese taustauuringu ja arutelude tulemusena teeks oma järeldused ja oleks valmis võtma vastutuse, et siis koostöös disaineri(te)ga hakata Tartu kunstimuuseumi uut visuaalset identiteeti välja töötama. Muuseum nähtavaks Tartus, Eestis ja terves maailmas!

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht