Hõimukalender 2014

MTÜ Fenno-Ugria Asutuse väljaandena valmis traditsiooniline soome-ugri rahvaste tähtpäevi ja rahvakultuuri tutvustav Hõimukalender 2014.

Järgmise aasta hõimukalendri keskmes on soome-ugri rahvaste rahvuslikud ja rahvalikud tähtpäevad, nii pikema traditsiooniga peod kui ka oma esimesi samme astuvaid festivalid, mille kaudu püütakse väljendada või taasluua etnilist identiteeti.

Tänapäeva tähtpäevad on tihedalt seotud vana agraarkalendri, kirikupraktika ja mingi konkreetse sündmusega. Tavaliselt ei saagi enam määratleda, kus jookseb piir traditsioonilise ja taasloodu vahel.

Samas me eriti ei mõtlegi enam sellele, kust üks või teine pidu on alguse saanud, vaid tunneme rõõmu peost, koosolemisest ja koostegemisest. Kalendri materjal viitab sellele, et kõik siin ilmas on pidevas muutuses, ning oma suurematesse pidudesse püüame põimida nii esivanemate loodud tähendusi kui ka siit-sealt nähtud-kogetud tegevusi.

Hõimukalendri iga kuu tutvustab ühte soome-ugri rahvast ja ühte nende pidu. Näiteks räägitakse jaanuaris komidest ja Vassilei peost, märtsis neenetsitest ja põhjapõdra tähendusest nende kultuuris, aprillis mansidest ja sellest, millise rolli omistavad nad varesele.

Kalendri suvekuud on pühendatud lähimate sugulasrahvaste pidudele. Juulikuu esindab vadjalasi ja Luutsa küla, august aga liivlasi ja 75-aastaseks saavat liivi rahvamaja.

Sügise poole tutvustatakse ka mari traditsioonilist pulma ning eesti laste sügiskalendri lemmiktegevuste hulka kuuluvat mardi- ja kadrisantide jooksmist. Oktoobrikuu on pühendatud setodele ning uuele soome-ugri rahvaid ühendavale traditsioonile – hõimupäevadele.

Tänavuse kalendri uuenduseks on see, et kalendrikuude nimetused on ära toodud pea kõikides soome-ugri keeltes.

Kalendri koostas Eesti Rahva Muuseumi teadur Svetlana Karm, tähtpäevakalendri Kristi Salve ja Jaak Prozes. Kujundas Madis Kats, toimetas Eha Viluoja. Kalender on paralleelselt eesti- ja ingliskeelne, tekstid tõlkis Adam Cullen.

Kalender jõuab raamatukauplustesse Ateena ja Rahva Raamat, suuremaid koguseid saab MTÜ Fenno-Ugria Asutusest.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht