2011. aasta Euroopa kultuuripealinnad Turu ja Tallinn esitlevad end Helsingis

Andri Maimets

2011. aasta Euroopa kultuuripealinnade Turu ja Tallinna tutvustusüritused moodustavad ühe osa tänavusest Helsingi nädala sündmustest. Linnad täidavad Helsingi Senati väljaku kultuuriüritustega reedel 11. juunil ja pühapäeval 13. juunil.

1. VI Soomes, Eestis, Venemaal ja Rootsis avaldatud kultuuripealinnade nädalalõpp Helsingis pakub Senati väljakul kultuuri seinast seina: rokki, poppi, klassikat, ooperit, head toitu, lasteüritusi, tsirkust, trumme ja plaadimuusikat. Lisaks tutvustavad kultuuripealinnad oma tegemisi Helsingi klubides ja Korjaamo kultuuritehases.

Turu ja Tallinn tulevad Helsingisse linnapea Jussi Pajuneni kutsel. Kultuuripealinnad võtsid kutse heal meelel vastu, sest enda tutvustamine Soome pealinnas on mõlemale väga tähtis.

„Helsingi on oluline linn ja kultuuripealinnadele tähtis, sest asub nende kahe linna vahel. Nii Turu kui ka Tallinn tahavad just helsinglastes tekitada huvi järgmise aasta ürituste suhtes,“ ütlevad kultuuripealinna aastat ettevalmistavate sihtasutuste esindajad Cay Sevón Turust ja Mikko Fritze Tallinnast.

Mõlemad kultuuripealinnad tutvustavad end eraldi päeval, kuid üritused on kavandatud ja need viiakse läbi üheskoos. Turu linna tutvustav kava tuleb esitamisele 11. juunil ja Tallinna kava 13. juunil.

Kultuuripealinnad saabuvad Helsingi Senati väljakule üheskoos reede õhtul kell 19. Tallinnast tuuakse kultuuripealinna tervitussõnum laevaga ja Turust teatejooksuga. Kokku saadakse Senati väljakul, kus ülikoolipoolsesse serva ehitataval laval võtab need vastu Helsingi linnapea. Kultuuripealinnade tervitused rahvale edastavad Turu linnapea Mikko Pukkinen ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Programm 11. ja 13. juunil Helsingis Senati väljakul:

Turusse, Turusse! tutvustab Turuga seotud esinejaid

Turu linna kava algab reedel 11. juunil kell 16 kultuuripealinna programmi tutvustusega. Programm avaldatakse Turus kolmapäeval 9. juunil. Senati väljaku laval saab näha näiteks katkendeid Turu suurest tulekahjust kõnelevast hevimuusikalist “1827 Infernal Musical” ja Helsingi tsirkuseartistide kultuuripealinna projektist “The Elements”.

Kell 19 algab Senati väljakult võimas kontsert “Turusse, Turusse!”, -kus Riku Niemi Orchestra esitab ise ning saadab lugusid, mis on kõik kuidagi Turuga seotud. Ka suuremal osal õhtu esinejatest on Turuga teatud side. Senati väljaku laval esinevad beatboxi meister Felix Zenger, Turusse kolinud rokkmuusik Kauko Röyhkä ning lauljad Tuula Amberla, Tommi Läntinen ja Jorma Kääriäinen. Lisaks saab kuulda palju kiidetud ja auhinnatud Aino koori. Õhtu lõpetab Soome reggae-muusikat mängiv Kaikukasti koos Paleface’i, Puppa J ja CB Frediga. Turu linna kontserti juhib toimetaja Minna Kuukka.

„Tahame panna Helsingi laulma Turu laule,“ muigab kultuuripealinna aastat ettevalmistava sihtasutuse Turku 2011 turundusplaneerija Maria Leivonen. Kontsert lõpeb kell 21, pärast mida jätkavad Turu ja Tallinna DJ-d juba masinamuusikaga klubides Kuudes Linja ja Siltanen. Tasuta sissepääsuga üritused algavad klubides kell 22 ja lõppevad hommikul kell neli.

Turu tutvustab end lisaks veel Korjaamo kultuuritehases reedel 11. juunil avataval Liisa Jokineni näitusel “Turku Looks”. Turulaste tänavamoodi tutvustav fotonäitus on avatud kuni 8. augustini.

Tallinn esitab mereäärseid lugusid

Helsingile lähim suurlinn Tallinn toob pühapäeval 13. juunil Senati väljakule lisaks kuuldavale ka käega katsutavat kultuuri. Tallinna kultuuripealinna aasta keskseks teemaks on mereäärsed lood.

“Lugude vestmise traditsioon on mere ääres elavatele tallinlastele tähtis ning me soovime kultuuripealinna aastal peale mereäärsete lugude jutustamise ka Helsingi kombel taas merele avaneda. Meil on Helsingiga kahe teineteisele nii lähedal paikneva pealinnana ainulaadne side. Meie vahel on vaid väike laht, mistõttu on hea, et neid osaliselt ühiseid lugusid saab vesta juunis ka Helsingis,” rõõmustab Senati väljaku ürituse koordinaator Elena Natale.

Senati väljakule toob Tallinn lugusid mitmes laadis. Kõik Senati väljakul pühapäeval 13. juunil nähtavad esitused kuuluvad ka Tallinna kultuuripealinna programmi. Kava sisaldab eestlastele iseloomulikult ka koorilaulu. Tallinn 2011 seltskonnal on loomulikult oma koor, mis saavutas Eestis suure populaarsuse eelmise aasta Laululahingu saates.

Lusti ja rõõmu pakub ka Rio de Janeiro slummide AfroReggae liikumisest välja kasvanud trummiorkester Trumm-It, mis ise ehitatud instrumentidega levitab oma positiivset sõnumit vägagi kuuldaval moel. Orkester on pidevalt suurendanud oma populaarsust Eestis ja selle tegemised kuuluvad kultuuripealinna põhiprogrammi.

Senati väljakule saabuvad ka rahvusvahelise nukufestivali Treff kuni neljameetrised nukud. Külalised saavad nukukojas tutvuda erinevate nukkude valmistamise ja liigutamisega. Lisaks saab Senati väljakul vaadata performance’i projekti „MIM Goes Sustainable“. Etenduses räägitakse lugu sellest, kuidas eestlased suhtuvad keskkonnasõbralikkusesse – nii elus kui kultuuris.

Päeva lõpupoole esineb ka Soome muusikaekspertide poolt kiidetud ja Tallinn Music Weeki auhinna saanud ning Eesti Kate Bushiks kutsutud Iiris ja päeva lõpetab aasta pop-sensatsioon, kõiki ka Eurovisiooni lauluvõistlusel lummanud Malcolm Lincoln.

Vaatajatel on võimalus osaleda muusika, maalimise, videokunsti ja tsirkuse õpitubades.

Kõikide kontsertide, klubide ja näituste külastamine on tasuta.

 

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht