Vii laps juba täna teatrisse!

ASSITEJ presidendi Yvette Hardie’ pöördumine 20. märtsi ülemaailmse noore vaataja teatri päeva puhul.

Nelson Mandela on öelnud: „Me kõik teame seda ja mööname, et last pole vaja ainult õpetada, vaid tal on täielik õigus olla see, kes ta ise tahab, ning et see saab teoks ainult siis, kui me jätame lapsele ruumi, et unistada ja oma unistused ellu viia.” ASSITEJ usub, et teater loob just sellise ruumi, kus lapsed saavad unistada ja oma unistused reaalsuseks muuta.
Mandela suhtumine lastesse kirjeldab kõige paremini tema isiksust ja käitumist juhina – just lastega suheldes tuli Mandela inimlikkus eriti selgelt esile. Ta oli lustlik, hea huumorimeelega ja rõõmsameelne, ta suhtus lastesse alati austusega ja võttis nende arvamust tõsiselt ning uskus kaljukindlalt, et haridus on kõige võimsam relv. Mandela pärandit mäletatakse ennekõike tänu sellele, et ta pühendas oma elu heategevusele ja lastele ning leidis alati aega laste jaoks, isegi siis kui ta kohtus maailma juhtivate poliitikutega.
Teatriinimestena loome „ruumi, kus saab unistada”, aga kas me suhtume oma publikusse samasuguse austuse ja mängulisusega, kas me usume nende võimetesse ja huumoritajusse nii, nagu seda tegi Mandela? Ja kas me suudame tagada, et lapsed, et KÕIK lapsed – olene­mata sotsiaalsest seisundist, rassist, emakeelest või muust – saavad piisavalt unistamisruumi?
2014. aastal tähistame 25 aasta möödumist ÜRO lapse õiguste deklaratsiooni vastuvõtmi­sest. See on dokument, kuhu on laste õigused kõige terviklikumalt kirja pandud, ning just seda inim­õigustealast kokkulepet on ajaloos kõige enam ratifitseeritud. Kuigi enamik riike on konventsioonile alla kirjutanud – kui paljud võtavad neid õigusi tõsiselt? Kui paljud saavad aru, mida tegelikult tähendab artikkel 31, millega on sätestatud, et igal lapsel on õigus „puhkusele ja jõudeajale, mida ta saab kasutada mänguks ja meelelahutuslikuks tegevuseks vastavalt eale ning vabaks osavõtuks kultuuri- ja kunstielust”? Kui paljud riigid on valmis investeerima, et need õigused ka reaalselt rakenduksid?
See ei ole aga pelgalt riikide ülesanne. Ka meie saame midagi ära teha. 20. märtsil, kui tähistame ülemaailmset noore vaataja teatri päeva, kutsub ASSITEJ kõiki üles osalema kampaanias „Vii  laps juba täna teatrisse!”. SINA saad muuta nende laste ja noorte elu. Paku neile unistamisruumi, too nad teatrisse või vii teater nende juurde – peaasi et see maagiline kokkusaamine toimuks!
Nagu ütles Nelson Mandela: „Ajalugu mõistab meie üle kohut selle järgi, kuidas me oleme suutnud muuta laste elu”.

Inglise keelest tõlkinud Heidi Rannik

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht