2016. aasta on merekultuuri aasta

Kultuuriministeeriumi algatatud teema-aastana on see pühendatud merega koos elamise tavadele ja traditsioonidele ning arutlustele mere tähendusest ja väärtusest kaasaegses Eestis.
Merekultuuriaasta programmi eestvedaja on Eesti Meremuuseum, kuid nagu eelnevadki teema-aastad, on tegemist koostööprojektiga, mille õnnestumisse panustavad väga paljud valdkonnaga seotud inimesed, ettevõtted ja ühendused.
Et meresõbrad teema-aasta programmis paremini orienteeruksid, on loodud visuaal, mille väikeste kiiksudega graafilised elemendid kannavad endas merekultuuriaasta fookusteemasid ja põhisõnumeid. Illustratiivse keele ja logo autorid Ionel Lehari ja Maret Põldre loovagentuurist Identity  näevad merd ääretu ja salapärasena. Nende loodud kiibiga kilud ja tanuga emakalad on ühelt poolt mütoloogilised ja sürrealistlikud, teisalt aga tuttavlikult omased. Ka logo sai sõbraliku palge: Merekultuuriaasta kutsub kõiki end näoga mere poole pöörama!
Kõigi Merekultuuriaasta sündmustega saab tutvuda merekultuuriaasta kalendris aadressil www.merekultuur.ee. Hetkel eesti, kuid peagi ka vene- ja ingliskeelne koduleht koondab endasse aasta tegevused ning programmide sisukirjeldused, samuti uudised ning fotogaleriid. Merekultuuriaasta sündmused on kõigile tasuta.
Aasta üks põhiprogramme „Rannaretk” on suunatud tänapäeva randlastele ning nende tavadest, oskustest ning kaasaegsest eluolust huvitatutele. Noortele suunatud üle-eestilise haridusprogrammi „Näoga mere poole!” raames tutvustatakse merega seotud haridus- ja karjäärivõimalusi. Suvel toimub Eesti Jahtklubide Liidu eestvedamisel seitsmes erinevas kohas üle Eesti noorte merelaager, mis pakub võimalust tutvuda merespordiga.
Lisaks sündmustele on aasta täis erinevaid konkursse ja võistlusi. Juba 8. jaanuaril kuulutatakse välja merekultuuriaasta ideekonkurss, mille toetusfond on kokku 15 000 eurot. Aastaga seotud neljast fotokonkursist esimene – „Meri on meie pärand ja ajalugu” – juba käib ja sinna oodatakse Eesti mereajaloo ja -pärandiga seotud fotosid. Lisaks väärtuslikele auhindadele firmalt NIKON avaldatakse parim foto National Geographic Eesti ajakirja aprillinumbris. Mais algavad Eesti populaarseima merelaulu otsingud, mille lõpetab kõigi aegade vägevaim merelaulude kontsert Tallinna Merepäevadel Lennusadamas.
Suve lõpul algab tõsisemate diskussioonide aeg. Merekultuuriaasta on kohal ka iga-aastasel Arvamusfestivalil Paides. Seal arutletakse merendusega seotud väljakutsete üle.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht