Heliloojate liidu juubelisarja avavad Sumera, Tulev ja Pärt

Elis Vesik

Eesti Heliloojate Liidu (EHL) eelkäija Eesti Akadeemiline Helikunstnike Selts asutati 19. novembril 1924. aastal. Seda sündmust tähistab terve aasta jooksul suurejooneline kontserdisari, millega antakse ülevaade eri ajajärkudel liidu liikmeskonda kuulunud heliloojatest ning ühtlasi läbilõige eesti professionaalse heliloomingu ajaloost.

EHLi esimehe ja juubeliprogrammi kunstilise juhi Märt-Matis Lille sõnul väärtustab sari heliloojate suurt kultuuriloolist panust: „Eesti Heliloojate Liidu juubeliaasta on andnud võimaluse mõtestada uuesti meie säravat ajalugu. Ühest küljest on meil endal põhjust rõõmu tunda, sest nende aastakümnetega on korda saadetud väga palju. Suur osa sellest, mis meie liikmed on teinud, moodustab olulise osa eesti kultuuriloost. Teiselt poolt annab see võimaluse lahti mõtestada erinevatel ajastutel loodut. Seetõttu tuleb ettekandele nii tuntud teoseid kui ka muusikat, mida nii hästi ei teata. Lisaks sellele kõlavad programmis ka mitmed uudisteosed.”

Sarja kontserdid võtavad fookusesse eri kümnendid eelmise sajandi algusest tänapäevani välja. Eriline on seegi, et kontsertidele eelneb loeng, kus käsitletakse kontserdil kõlavaid teoseid vastava aja kontekstis. Loenguid pidama on kutsutud silmapaistvad eesti kultuuritegelased nagu Mihhail Lotman, Valdur Mikita, Marek Tamm jt. Pühapäevasele, 7. detsembri avakontserdile Tallinna Metodisti kirikus eelneb kell 18.10 Tallinna ülikooli professori Mihhail Lotmani loeng „Klassika ja modernsus tänapäeva kultuuris”. Järgneval kontserdil tuleb ettekandele Arvo Pärdi, Lepo Sumera ja Toivo Tulevi sümfooniline looming Tallinna Kammerorkestri esituses Risto Joosti dirigeerimisel.

Juubelihooaja kontserdiprogrammis on esindatud kõikvõimalikud koosseisud ja žanrid sümfooniatest jazzipaladeni. Erilist tähelepanu väärivad eesti süvamuusika esituskoosseisud nagu Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kes on läbi aegade aidanud eesti professionaalsel heliloomingul areneda ning kvaliteetses esituses kõlada. Heliloojate liidu juubelisari on osa kultuuriministeeriumi ellu kutsutud 2015. aasta kui muusika-aasta programmist.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht