Kaks uut näitus Pärnu Uue Kunsti Muuseumis

Kiiresti muutuvas maailmas tahab Pärnu Uue Kunsti Muuseum  olla toeks neile rahvastele, kes seisavad kunstirelvaga oma maa vabaduse eest ja  samas tahame me teha tulemuslikku koostööd ka Läänemere-äärses kunstielus. Sestap on loomulik, et jätkame näituste ning kunstnike vahetamist Ukrainaga ja paralleelselt rõhutame Läänemere ning Põhjala kunsti ühiseid juuri ning sihte.Mihklikuu esimesel laupäeval, 6. septembril kell 16 avatakse Pärnu Uue Kunsti Muuseumis rahvusvaheline klaasikunsti väljapanek  „2D→“ ja koguperenäitus "MERELEHMAD". Mõlemad ekspositsioonid jäävad vaadata kuni viinakuu keskpaigani ehk 16. oktoobrini 2014.

2D→ on Baltimaade ja Põhjala (Soome, Rootsi, Norra, Taani, Islandi) klaasikunstnike ühine väljanäitus, kus õrnas  materjalis kõlavad jõulised sõnumid lootusest hoida meie maailma  purunemast kildudeks.  Väljapanek Pärnus on Põhja-Euroopa loojate teistkordne katse võita toetust neilt, kes kas poliitilisel või majanduslikul tasandil saavad mõjutada humaanset ja rahumeelset arengut homsesse.
Esimene näitus ”2D → ” toimus 2012. aastal, siis osales 32 kunstnikku Leedust, Lätist, Eestist, Soomest ja Rootsist. Töid eksponeeriti tookord Vilniuses ja Klaipedas. Tänavu osaleb 38 klaasikunstnikku Leedust, Lätist, Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Islandilt ning näitus leiab aset Pärnus. Projekti laiendamiseks pani seljad kokku rahvusvaheline meeskond, kuraatoriteks Dalia Truskaitė (peakorraldaja Leedust), Kati Kerstna (Eesti), Barbala Swans (Läti) ja Päivi Kekäläinen (Soome).
Ka tänavuse näituse ideeks on esitleda kahemõõtmelise lehtklaasi võimalusi, jätkuks ja edasiarenduseks Vilniuse klaasikoolkonna traditsioonidele. Anda lehtklaasile nö. uus elu, leida ja eksponeerida selle erinevaid muutusi ruumis, luues nii kahemõõtmelisi kui kolmemõõtmelisi objekte. Näitusel on esindatud kõikvõimalikud kuum- ja külmtöötlustehnikad, tööde ampluaa ulatub traditsioonilisest vitraažist kuni audiovisuaalse installatsioonini.

Näitusel osalevad:
Taani: Maria Bang Esperssen, Karin Mørch, Maria Koschenkova
Soome: Riikka Latva-Somppi, Vesa Varrela, Outi Turpeinen, Liisa Ikävalko, Pirjo Kivimäki-Krouvila, Päivi Kekäläinen
Island: Sigrún Einarsdóttir, Olla Einars
Läti: Inguna Audere, Anda Munkevica, Aija Klintsone, Marta Gibiete, Ramona Peksena, Dainis Gudovskis, Inita Emane, Barbala Gulbe
Leedu: Edita Utarienė, Rasa Grybaitė, Algirdas Dovydėnas, Ieva Paltanavičiūtė, Neringa Vasiliauskaitė, Eimutis Markūnas, Sigita Grabliauskaitė, Lina Nenartonytė, Dalia Truskaitė
Norra: Ingrid Nord
Rootsi: Lotta Söder
Eesti: Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Ivo Lill, Maret Sarapu, Tiina Sarapu

Näituse avamisel annab Eesti Klaasikunstnike Ühendus kuuendat korda välja auhinna „Tunnustatud eesti klaasikunstnik”, millega pärjatakse kutselisi klaasikunstnikke kõrgetasemelise tegevuse eest. Aunimetused tehakse teatavaks iga kahe aasta tagant.
Tänavused nominendid on: Ivo Lill, Eve Koha, Kai Koppel, Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar, valik sai tehtud 2012–2013. aasta loomingulise tegevuse alusel.
Eelmistel kordadel on aunimetuse pälvinud Mare Saare, Tiina Sarapu, Rait Prääts, Kai Kiudsoo-Värv ja Eeva Käsper.
Žüriisse kuulusid Tallinna Kunstihoonest Karin Hallas-Murula, Eesti Kunstnike Liidust Jaan Elken, ETV kultuurisaadete toimetusest Mariina Mälk, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumist Kai Lobjakas, kunstiteadlane Heili Sõrmus ning Eesti Klaasikunstnike Ühendusest Sofi Aršas.
Aunimetuse laureaat kuulutatakse välja ja rändauhind antakse üle näituse „2D→“ avamisel 6. septembril kell 16:00 Pärnu Uue Kunsti Muuseumis.
MERELEHMAD
Vive, Lembit ja Tuulikki Tolli koguperenäitus rannarahva elust
Mia käösi randõs lehmi juõtmõs. Suur laenõ tuli lobinaga mäele. Eläjäd suass juõdud, tõssid piäd. Üks nao lehmä muõdi aell luõm paistis veest, nägi mio ning püeris tahakohe… Kui merilehmäle inime oma jäljed ümber suajõ, siis suaja´mtõ lehm enäm mere tahakohe minnä. Juagul suadud ühekorra sinine merilehm käde…
Mari Rand, Kihnu (1932)

Meri ja rannarahva elu, muistsed legendid ja merega seotud uskumused on olnud läbivaks teemaks meie folklooris ning ka kujutavas kunstis. Näituse MERELEHMAD kuraator Mark Soosaar koostas tundliku väjapaneku kunstnikepere Vive, Lembit ja Tuulikki Tolli loomingust. Graafik Vive Tollilt (sünd 1928) on esindatud tema vähetuntud joonistused ja visandid EKA diplomitööle aastast 1952, loodud peamiselt Kihnus ja Muhumaal. Juba kunstitudengina paistas tulevane graafik silma haruldaselt hea joonistamisandega. Eriti ilmekad on tema kihnu kalurinaiste portreed ja saareelanike võimukad poosid. Vive Tollilt näeme  ka kunstniku hilisemaid  tippteoseid 1960-ndatest aastatest: söövitusi – “Vana kalur”, “Lapsed rannas”, “Merelehmad” jt.
Vive Tolli abikaasa Lembit Tolli (1927-2013) loometeelt on kuraator valinud näitusele skulptori ja looduse ühisloomigut, leitud ja korjatud mererannast. Peamiselt puuskulptuure, aga ka lihtsaid, randa uhutud puudest koostatud objekte. Autor ei ristinud oma visaalseid improvisatsioone kindlate nimedega, jättes nii vaataja fantaasia täiesti vabaks. Vive ja Lembit Tolli tütre, teatrikunstnik Tuulikki Tolli (sünd 1957) loomingust jõuavad näitusele ekspressiivsed meremaalid, nii rahutus värvikülluses kui tuulevaikses värvirahus. Tuulikki uutest töödest on valitud ekspositisooni “Kuu loojang” (2012), “Valvur” (2013),  “Paldiski” (2013) jt.
Näitusel mängib Igor Ruusi dokfilm “Vive Tolli”, jäädvustatud kunstnikepaari kodus, ateljees, mererannas…. Ühendab ju Tollide peret armastus Eesti looduse ning rannarahva vastu.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht