Leedu, Läti ja Eesti Kunstnike Liitude näitus „KELIAS / CEĻŠ / KETT“

Teisipäeval, 2. septembril kell 18 avatakse Vilniuse Leedu Kunstnike Liidu galeriis „Arka“ Balti keti 25. aastapäevale pühendatud Leedu, Läti ja Eesti kunstnike ühisnäitus „KELIAS / CEĻŠ / KETT“. Esinduslik väljapanek omab tugevat seost Balti riikide ajaloo ja tänase päevaga, tihendades kultuurivahetust kolme naaberriigi vahel ning võimendades ühiseid sõnumeid, mida Eestil, Lätil ja Leedul on jagada nii omavahel kui maailmale. Märkimist väärib, et idee hõlmata Balti riikide kunstnike liidud kolmepoolsesse kunstiprojekti sündis pärast osalemist Moskva Kunstisalongis 2013. aastal, mille korraldas Rahvusvaheline Kunstnike Liitude Konföderatsioon.

 
Näituse „KELIAS / CEĻŠ / KETT“ eesmärgiks on meenutada Balti keti tähtsust meie ajaloos, tõsta esile Balti riikide ühtsust ja püüdlusi iseseisvuse poole ja kajastada keerukat olukorda tänapäeva maailmas. Samuti kõrvutada kaasaegseid kunsti-suundumusi kõigis kolmes Balti riigis ja toetada loomingulist mõttevahetust. Projektist kutsuti osa võtma erinevate valdkondade kunstnikke. Esitatud tööd kajastavad  Balti ketiga seotud ideid ja teemasid – vabadus, iseseisvus, omariiklus, naabruskond, Balti riikide identiteet – ja ka teekonna mõistega seotud otseseid ja kaudseid tähendusi – areng, edasiminek (või ka tagasiminek?), inimelu kui teekond… 
 
Eestist osalevad näitusel Marge Monko, Raul Meel, Tanja Muravskaja, Mall Nukke, Lauri Koppel, Inga Heamägi, Elis Saareväli, Jaan Elken, August Künnapu, Siim-Tanel Annus ja Vano Allsalu. Johnson ja Johnson (Indrek Köster ja Taavi Talve) liituvad väljapanekuga oma suuremõõtmelise installatsiooniga alles Pärnus. Lisaks 12 eesti kunstnikule ja kollektiivile esitleb näituseprojekti raames loomingut 32 leedu ja 10 läti autorit, kokku võtab projektist osa 54 kunstnikku ja kollektiivi.
 
Leedu väljapaneku koostajaks on ARKA kuraator Dovilė Tomkutė-Veleckienė, Eesti ekspositsiooni kuraatoriks Inga Heamägi ning Läti Kunstnike Liidu valiku panid kokku Igors Dobičins ja Inese Baranovska. Oktoobris liigub näitus AUL galeriisse Riiga, ja sealt edasi Eestisse – jõudes novembris Pärnu Muuseumisse ja 2015. aasta alguses Tallinna, Eesti Rahvusraamatukokku.
 
Pressikonverentsil ja näituse avamisel osalevad kõigi kolme kunstnike liidu delegatsioonid, seejuures kogunevad Vilniuses üle pika aja kõigi kolme Balti riigi kunstnike liitude presidendid – Vano Allsalu Eestist, Igors Dobičins Lätist ja Edita Utarienė Leedust. Muuhulgas käsitlevad kunstijuhid loomeliitude olukorda oma riikides ja edasisi võimalusi ühistegevuseks ning allkirjastavad loomingulise koostöö ja partnerluse lepingu.

Näitus on avatud 27. septembrini 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht