Eesti kunstnike Põhjamaade nägemus Adamson-Ericu muuseumis

Reedest, 11. aprillist saab Adamson-Ericu muuseumi kahel korrusel vaadata näitust „Põhjala lummuses. Eesti kunstnikud Põhjamaades”. Väljapanek pakub vaatajatele eesti kunstnike Põhjamaadest inspireeritud loomingut.

 
„Põhjamaad Norra, Rootsi, Soome ja Ahvenamaa on eri aegadel ja asjaoludel eesti kunstnikke paelunud ning loomingulisi impulsse pakkunud. Näitusel „Põhjala lummuses” vaadeldakse eesti kunstnike loomekontakte Põhjamaadega ja nende tähendust Eesti kunsti- ja kultuuriloos. Näitusega jätkub Adamson-Ericu muuseumi üks töösuundi − Eesti ja Põhjamaade kunstisidemete uurimine,” sõnas näituse kuraator Kersti Koll.
 
Näitus annab edasi põhjamaist igatsust, alustades 19. sajandi baltisaksa kunstnikest ning liikudes edasi Eesti modernismi suurkujude Konrad Mäe, Nikolai Triigi, Aleksander Tassa, Jaan Koorti, Ants Laikmaa, Günther Reindorffi, Adamson-Ericu ja paljude teiste tuntud loojate Põhjamaadest inspireeritud töödeni.
 
20. sajandi esimestest kümnenditest võime rääkida kui põhjamaisuse perioodist Eesti kunstiloos. Sellest ajajärgust tõusevad võluvate peatükkidena esile kaks olulist fenomeni Eesti kunsti- ja kultuuriloos: eesti kunstnike ja kirjanike reisid Ahvenamaale aastatel 1906–1913 ning eesti kunstnike suvised sõidud Pariisist Norrasse aastail 1907–1910.
 
Teise maailmasõja lõpuaastatel pagesid paljud kunstnikud, teiste hulgas Karin Luts, Eduard Ole, Eerik Haamer, Herman Talvik ja Juhan Nõmmik, Skandinaaviasse. Huvitav tahk nende loomingus on uue keskkonnaga kohanemise protsess – näitusel saab jälgida, mil määral säilis kunstnike väljakujunenud kujutuslaad ning kuidas nende Põhjamaa-aineline looming ajas teisenes.
 
Ka samal perioodil Eestis, nn raudse eesriide taga töötanud kunstnike loomingus leidub unistuslikke pilguheite Põhjala suunas ja Skandinaavia monumentaalse looduselamuse otsinguid Karjalas, mis on käesoleval näitusel markeeritud üksikute sümboolsete töödega.
 
Näitusega seonduvalt toimuvad lisaprogrammid lastelaagri, muuseumitundide, muusika- ja vestlusõhtute ning täiskasvanute töötubade näol. Esimesena neist alustab teisipäeval, 15. märtsil kell 17.30 Põhjala teemast inspireerituna sari „Teistmoodi teisipäev”, mida sel korral juhendab maalikunstnik Tiiu Pallo-Vaik. Kõigi sündmuste kohta saab lisainfot aadressilt www.adamson-eric.ee.
 
Väljapanekus on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse, Tartu Ülikooli Raamatukogu ja Viljandi Muuseumi kogudesse kuuluvaid töid.
 
Näituse kuraator: Kersti Koll
Näituse kujundaja: Tiit Jürna
Näitus „Põhjala lummuses. Eesti kunstnikud Põhjamaades” jääb Adamson-Ericu muuseumis avatuks 17. augustini 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht