Soome kunst suvitab Jaani tänaval Tartu linnas 24.07. – 13.08.2009

SA Tampere Maja

Reedel, 24. juulil avatakse Tampere Majas (Jaani 4) ja Uppsala Majas (Jaani 7) soome kunstnike näitused. Kell 16.00 on kõik oodatud Uppsala Maja keldrigaleriisse vaatama moodsat soome graafikat. Hannamari Matikainen on Tartusse suve nautima toonud oma toredad graafilised tööd. Kell 17.00 jätkub kunsti siesta Tampere Majas rühmituse Trèfle näituse avamisega. Värvi ja rõõmu soojast päikesest sillerdava linna kuuma ja musta asfaldi vahele toovad Harri Hykkö, Laina Koskela ja Liisa Malkamo tööd.

Hannamari Matikainen on noor kunstnik Tartu sõpruslinnast Tamperest ning teda köidavad eriti graafika ja fotokunst. Praegu keskendub ta rohkem graafikale. „Graafikal ja fotol on vahenditena paljugi ühist ja sellepärast pole ma tahtnud oma kunsti nii täpselt piiritleda,“ räägib Hannamari Matikainen.
Viimase aja graafikatööde alusena on kunstnik kasutanud vanu mittevajalikke mänguasju ja tekstiile. Maha jäetud esemed ärkavad uude ellu monotüüpiatena.
Graafilistel lehtedel võib originaalesemed küll ära tunda, kuid need on transformeerunud uuteks piltideks. Hannamarit ei huvita graafika puhul teose paljundamine, vaid võimalus luua samast pildist palju erinevaid versioone.
Hannamari Matikaineni jaoks on töö protsess. Kui ta töötamist alustab, annab ta teosele võimaluse muutuda sellele loomulikus suunas ja uurib, kuidas töö ennast arendab. Vahepeal tundub, et protsess ei vii kuhugi ning et tööga peab otsast peale alustama. Mõte protsessist on Hannamari jaoks tähtis, sellepärast et see nõuab kunstnikult täit pühendumist. Tihtipeale juhtub nii, et valmis teoses on juba uue töö seeme.

Rühmitus Trèfle (le trèfle, prnts. ‘ristikhein’) eksponeerib oma maali- ja graafikanäitust Valgus, Valgus Tampere Maja galeriis. Näituse avamisel on kohal ka rühmituse liikmed Harri Hykkö, Laina Koskela ja Liisa Malkamo – kolm sarnaste huvidega kunstnikku, kelle mõtteviis ja töömeetodid hästi kokku sobivad. Prantsuskeelne nimi on tekkinud rühmitusele päris iseenesest, sest kõik liikmed räägivad prantsuse keelt. Prantsuse keelel ja kultuuril on oluline roll kõigi kolme kunstniku elus.

Harri Hykkö, kujutav kunstnik, Tampere
Viljeleb ekspressiiv-naivistlikku maali, graafikat ja installatsiooni.
Teosed on tunnetuslikult laetud, igal tegelaskujul on jutustada oma lugu.
Harri Hykkö on osalenud paljudel näitustel nii kodu- kui välismaal. Tegeleb ka raamatute köitmise ja konserveerimisega.

Laina Koskela, kujutav kunstnik, Tampere On varem töötanud disainerina tekstiili- ja kingatööstuses. Kujutava kunsti alane koolitus algas 1990. aastate alguses ning nüüd tegutsebki maali- ja installatsioonikunstniku ning graafikuna. Praegu töötab kõige rohkem puulõike ja litograafiaga. Teoste ainese ammutab kultuurist, müütidest, unenägudest, lapsepõlvekogemustest. Eelmisel suvel ja sel kevadel on süvenenud Pohjanmaa maastikesse Alajärvel, Nelimarkka muuseumi kunstnikeresidentsis.

Liisa Malkamo, kujutav kunstnik, Seinäjoki Harrastab maali, graafikat, installatsiooni ja keskkonnakunsti. Talle on omane minimalistlik, lihtsustatud väljendusviis. Teosed lähtuvad tähelepanekutest, mis teevad sageli läbi metamorfoosi ning saavad abstraktse väljenduse. Lihtsad geomeetrilised kujundid, nagu kolmnurk ja ring, võivad olla lõputu uurimise objektiks. Praeguse aja töödes võib näha palju seeriaid ja kordusi. Tegutseb meelsasti rahvusvahelistes kunstnikerühmades. 2009.
aasta  aprillis töötas Portugalis Évora kunstnikeresidentsis. 

 
Hannamari Matikainen
Graafika
24.07. – 13.08.2009
Uppsala Majas
Jaani 7
Tartu

Rühmitus Trèfle
Maali- ja graafikanäitus Valgus, Valgus
24.07. – 13.08.2009
Tampere Majas
Jaani 4
Tartu

Mõlemad näitused jäävad avatuks kuni 13. augustini 2009. Tere tulemast imetlema ilusat soome kunsti!

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht