Mare Vindi näitus Berliini galeriis “Maniēre noire” 3.05.-3.06.2013

Eero Kangor

3. mail kell 18 avatakse Berliini galeriis Maniēre Noire

MARE VINT’i näitus

“My view rises and falls when I look through the gap in the wall”

“Minu pilk tõuseb ja langeb kui vaatan läbi avause müüris”

Mare Vindi loomingut mõtestanud kriitikud on üksmeelselt tunnistanud tema isikupärase stiili varast väljakujunemist. Oma loomingutee jooksul on ta jäänud ustavaks esteetilisele. Tema pildikeeles võib eristada teatavaid kujundeid, kompositsioonivõtteid ja teemasid, mille juurde ta üha uuesti tagasi pöördub. Üheks selliseks teemaks on pargid.

Vindi jaoks on park sümboolne ruum, mis tähistab stiihilise looduse intellektuaalset korrastamist. Park toimib tehiskeskkonna ja looduse vahendajana, sisaldades endas mõlema tunnuseid. Neid kahte maailma eraldavad ja ühendavad visuaalsed elemendid (näiteks müürid) viitavad ratsionaalse piiridele ja tähistavad inimese seotust teispoolsega. Transtsendentset on Vint mõtestanud ka oma seerias “Maa ja taeva vahel”, milles madalale viidud silmapiir koondab peatähelepanu mõnele üksikule pilvele lõputuna näivas taevas.

Berliini kontekstis omandavad Vindi “mängud” müüriga poliitilise tähenduse. Berliinile tüüpiliselt pole müüri, mis aastakümnete jooksul linna füüsiliselt, vaimselt ja psühholoogiliselt poolitas, täielikult lammutatud, mida selle valdavalt negatiivne tähendus eeldaks. Tähistaja eemaldamine tähendaks ju mälu kustutamist ja unustust ning enam ei saaks tekkida küsimust “Miks?”, mis kerkib müüri nähes paratamatult. Vindi näitus Berliinis võimendab seda küsimust ja avab tema loomingut uuest aspektist.

Vint eksponeerib neljateist tööd kolmest erinevatel aegadel valminud seeriast “Pargid” (2012, tušijoonistused lõuendil), “Müürid” (2003-2004, siiditrükk) ning „Maa ja taeva vahel” (1999, lito).

Kuraatorid : Harry Liivrand ja Eero Kangor

Näitus lõpeb pidulikult 3. juunil kell 18 kunstniku kohalviibimisel.

Näitus on avatud 3.05. – 3.06.2013

Täname Eesti saatkonda Berliinis ja Eesti Välisministeeriumi.

galerii Maniēre Noire
Graafikastuudio ja galerii
Waldensestrasse 7a, 10551 Berliin
Avatud neljapäeviti 9:30-16:00

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht