Ellinor Aiki maalinäitus Kondase keskuses

Kondase keskusel on hea meel teatada, et kolmapäeval, 3. septembril kell 16 avame oma muuseumis omapärase pallaslase Ellinor Aiki maalinäituse "Jänes Otepää lähistel". Eksponeerimisele tulevad peamiselt 1950. ja 60. aastatel valminud maalid, mil kunstniku töödesse lisandus primitivistlik varjund ning koloriit muutus järjest värvirõõmsamaks ja fantaasiaküllasemaks.

Ellinor Aiki (1893–1969) sündis Tõstamaal. Tema elu ja loomingut mõjutas varases lapsepõlves kukkumise tagajärjel saadud raske haigus (luutuberkoloos), mis sundis teda mitmel puhul õpinguid ja tööd katkestama. Aiki omandas gümnaasiumihariduse Pärnus, misjärel töötas ja õppis ta Peterburis, Ukrainas ja Valgevenes kuni 1917. aastani, mil naasis Eestisse. 35-aastaselt (1928) asus ta õppima “Pallasesse”, lõpetades selle 1936. aastal Nikolai Triigi õpilasena maali erialal. Kunstikooli lõpetamise järel tegutses ta elu lõpuni Tartus.

Aiki maalidele on iseloomulik silmatorkavalt reljeefne faktuur – kunstnik kandis lõuendile ohtraid värvilaike ka pahtli abil. Tema teoste lahutamatuks osaks on beežikasroheliseks maalitud säbrulised raamid, mis veelgi tööde lapselikku helgust rõhutavad. Aiki elurõõmsad ja humoorikad maalid vastandusid julgelt 1950. ja 60. aastate kunstikaanonile, olles sillaks varasema perioodiga, mis väärtustas sõltumatut väljenduslaadi.

Septembri teisel poolel alustame näitusel laupäevaste ekskursioonidega. Oktoobri keskel toimub näituse raames kohtumine kunstiajaloolase ja Adamson-Ericu muuseumi direktori Ülle Kruusiga, kes kureeris mõned aastad tagasi Aiki ülevaatenäituse Tallinnas. Tulevaste sündmuste kohta jagame jooksvalt infot.

Näituse koostasid Laur Pihel, Mare Hunt, Gregor Taul ja Monika Eensalu-Pihel.

Näitus jääb avatuks 26. oktoobrini. Kondase keskus on sügisel avatud kolmapäevast pühapäevani 10–17.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht