Gustav Adolfi Gümnaasiumi orelifestival

Gustav Adolfi orelifestival toimub 6. – 12. juunini Gustav Adolfi Gümnaasiumi ajaloolistes saalides Suur-Kloostri 16, Tallinnas. Festivalil esinevad maailma tunnustatud organistid ja meie oma armastatud muusikud, kes saavad võimaluse üles astuda ootamatult vahvas, nooruslikus ja kaasaegses keskkonnas – koolis. Päris viledega orelitega.

Terve nädal täis orelimuusikat. Kakskümmend kontserti ja kuus meistriklassi orelimaailma tähtedelt: Thomas Trotter (UK), Iveta Apkalna (LT/DE), Toomas Trass, Ines Maidre (NO/EE), Piret Aidulo, Brian Martin (UK), Ulla Krigul, Mary Ljunquist Hén (SE), Kristel Aer, Aare-Paul Lattik, Ville Urponen (FI), Kristina Vilotševa, Tiit Kiik ja Andres Uibo. Festivalil teevad kaasa ka Annely Peebo (metsosopran), Arete Teemets (sopran), Ka Bo Chan (kontratenor), Aare Tammesalu (tšello), Mari-Liis Uibo (viiul), Urmas Vulp (viiul) ja Kaspar Mänd (dirigent).
Orel – tema suursugusus ja võim on köitnud inimesi aegade algusest. Orel võib olla võimas pill nagu orkester, mille võimalused ulatuvad kaugemale üle kiriklike traditsioonide tausta. Gustav Adolfi orelifestival soovib oma ajalooliste võlvide all sõlmida uut sõprust eestlaste ja oreli vahel.
Gustav Adolfi Gümnaasiumile annetas Inglismaal Edingtonis asuv Edington Priory Church Henry Jones & Sons 1905. aastast pärit oreli. Eestis on Henry Jonesi orel esimeseks Inglise oreliks. Tema kõla erineb suuresti senistest Eestis mängivatest, peamiselt Saksa ja prantsuse orelitest kõla pehmuse ja pidulikkuse poolest. Orel paigaldatakse GAGi Mederi saali ning siin hakkavad toimuma kontserdid, milles on kasutuses ka orel. Samuti avatakse koolis oreliklass, kus muusikahuvilised noored saavad hakata õppima orelimängu. Kapiitlisaali on paigaldatud Walkeri 1957. aasta orel, mille annetas koolile Sibeliuse akadeemia.
GAGi direktor Hendrik Agur: „Orel kui pill on köitnud mind aegade algusest – tema võim, suursugusus ja ajalugu. Ühe vanima pillina on ta olnud erinevate rahvaste religiooni ja traditsioonide sünni, arengu ning teinekord ka surma juures. Vanad Saksa pillid, milledel on kord mänginud Bach ja Buxtehude, lähemalt Riia Toomkiriku või meie oma Toom-, Jaani- või kasvõi armsalt romantiline Pühavaimu kiriku orel, on mind alati liigutanud ja vapustanud. Tänaseks on sõprus oreli ja tema meistritega meid lõpuks ka liikuma lükanud. Mõte viis reisidele avastamaks oreleid, mis võiksid sobida Gustav Adolf Gümnaasiumi Mederi ja Kapiitlisaali. Siin nad täna on – Henry Jones & Sons 1905 ja Walker 1957, kogu oma hiilguses! Esmakordselt kohtuvad kõik asjaosalised Gustav Adolfi orelifestivalil vana kooli ajalooliste võlvide all – meie teiega, anded, muusikaarmastus ja orelid.”

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht