Miina Härma juubelialbumi esitlus Tallinnas

Kolmapäeval, 4. juunil kell 16 esitletakse Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis Miina Härma juubelialbumit "MIINA HÄRMA 150. Enne ja nüüd". Raamatu saamisloost räägivad raamatu tegijad ja esinetakse muusikaliste vahepaladega, sissepääs on tasuta.

Tiigi Seltsimaja ning Tartu Linnavalitsuse poolt välja antav album heidab laiema pilgu helilooja Miina Härmale (1864 – 1944), tema kaastegutsejatele ning ajale, milles ta elas. Rohkete fotodega kaunistatud albumi koostas Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum koostöös kirjastusega SE&JS. Raamatu esmaesitlus toimus 30. mail 2014 Tartu Laulupeomuuseumis.
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi muusikaosakonna juhataja ja üks raamatu koostajatest Risto Lehiste märgib: ”Miina Härma albumi teevad ainulaadseks kolm asjaolu. Esiteks – tegemist on esimese Miina Härma elu, loomingut, pärandit ja tema tänapäevast tähtsust käsitleva tervikliku trükisega. Teiseks on raamatus kasutatud võimalikult palju autentset arhiivmaterjali – fotod, dokumendid, kirjad – nii palju kui neid koostamise hetkel leida võis. Kolmandaks on ajalooline sisu seotud tänapäevaga – raamatuga on kaasas Miina 150. aastapäeva kontserdi DVD, millel nähtu vaid kinnitab raamatu alapealkirja – ”Enne ja nüüd” – asjakohasust. Miina jäetud kultuuripärand on endiselt ühiskonnas aktuaalne.”
Kui Eestis 19. sajandi teisel poolel sündinud naisterahva elukäik oli enamasti aja normide poolt ette määratud, siis Miina Härma tegevus nende piiride ületamisel on sama tähelepanuväärne kui tema tegevus muusikuna. Miina oli mitmetes tegemistes Eestis esimene: esimene kõrgema haridusega naine, organist, helilooja ja koorijuht. Ta näitas Eesti naistele teed avalikku ellu, innustas neid õppima ja arenema ning vaimselt edasi liikuma.
Härma koorilaulud “Ei saa mitte vaiki olla”, “Meeste laul” ja “Tuljak” on kõlanud kontsertidel ja üldlaulupidudel läbi aegade. Tema pärandit kannavad tänapäeval edasi Miina Härma Gümnaasium, Tuljaku lauluvõistlus, Miina juubeliaastate tähistamised ja paljud teised asutused ja inimesed.
Koostajad: Ene Kuljus, Sirje Endre, Risto Lehiste.
Kujundaja: Andres Tali
Albumi lisana on kaasas DVD-plaat Eesti Segakooride Liidu korraldatud Miina Härma 150. juubelikontserdi salvestusega 9. veebruarist 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht