Muuseumiöö programm Kondase keskuses

Seoses näitusega "Avangardi aabits. 1960.-1970. aastate eesti avangardkunst" näidatakse ajavahemikul 21-22.30 1970. aastate popanimatsioone. Näitamisele tulevad nii Rein Raamatu, Priit Pärna, Avo Paistiku kui Ando Keskküla tööd. Joonisfilmide näitamisele eelneb kuraator Gregor Tauli sissejuhatus popitähtedest.

Ajavahemikul 18 – 23 pääseb muuseumisse tasuta. Enne seda kehitvad tavapärased piletihinnad. Kell 14 toimub kuraator Gregor Tauli juhendamisel ekskursioon avangardi näitusel.

1970. aastatel valmis filmistuudios “Tallinnfilm” mitmeid Lääne popkunsti visuaalsest esteetikast vaimustunud animafilme. Nende valmimisele aitasid kaasa mitmed kunstnikud (Aili Vint, Leonhard Lapin, Sirje Lapin (Runge), Rein Tammik jt), kelle maale ja graafikat  on hetkel võimalik näha Margus Punabi kollektsiooni põhjal koostatud Kondase keskuse näitusel.

Kondase keskuse väiksematele sõpradele (kellele ka popimultikad hästi sobivad!) pakutakse võimalust loomise ruumis kokku kleepida kollaaži, mille saab koju kaasa võtta. Kollaaži aluseks on Paul Kondase kosmoseteemaline maal „Kohtumine“, mis räägib maisikasvatusest Kuul. Seoses muuseumiöö teemaga “Öös on tähti” on paslik meenutada, et Kondas oli väga huvitatud ilmaruumi vallutamisest ja kosmoselendudest. nii kirjutas ta 1950. aastal poeemi „Reis ilmaruumi“, kus tegelased sõidavad toidupakke täis terassüstaga planeedilt planeedile.
Maal „Kohtumine“on kriitiline Nikita Hruštšovi omaaegse maisikasvatuspoliitika suhtes, mille järgi taheti kasvatada maisi kõikjal, ka seal, kus polnud vastavaid klimaatilisi tingimusi. Kondas oli sellise lauslolluse peale väga pahane. Ta on pannud oma maalil kollased maisiinimesed ehk venelased maisi kasvatama Kuule. Peagi selgub, et mais seal siiski ei kasva ning nälga jäänud maisiinimesed tervitavad kuule maandunud Ameerika astronaute kui elupäästjaid.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht