Tartus kohtuvad arheoloogiapärandit kaitsvad kolme riigi arheoloogid

28. ja 29. aprillil kogunevad Tartus Eesti, Läti ja Venemaa arheoloogid, et teha vahekokkuvõtteid juba kaks aastat väldanud projekti „Arheoloogia, võim ja ühiskond: koostöö arheoloogiapärandi kaitseks” tulemustest, mille vältel on kõigis kolmes riigis viidud läbi ulatuslikke välitöid, sh päästekaevamisi mitmel ohusoleval muistisel.

Projektitegevuste läbi püütakse kaitsta arheoloogiapärandit, tõsta teadlikkust kaitse vajalikkusest ning arendada vastavasisulist piiriülest koostööd. Konkreetseks eesmärgiks on arheoloogiapärandi väljaselgitamine maastikul piirilähedastes piirkondades, Eestis eeskätt ajaloolise Tartu- ja Võrumaa idaosas ning Setomaal.

Tartu ülikooli arheoloogia kabineti projektijuhi Maria Smirnova sõnul otsitakse maastiku inspektsioonide käigus seni avastamata muistiseid ja kontrollitakse arhiiviteateid muististe kohta. „Eestis on see kõige mahukam süstemaatiline muististe inventeerimine alates 1920ndatest aastatest. Muinsuskaitselisest aspektist on see väga tähtis, et need muistised üles leitakse ja arvele võetakse, vastasel juhul ei saa neid kaitsta kuritahtlikkusest või teadmatusest tuleneva rüüste eest,“ tõdes Smirnova.

Eestis on viidud läbi päästekaevamisi näiteks Rautina Niklusmäe kalmel ja Kose kirikaias. Rõuges arendavad arheoloogid edasi viikingiaegset muinasmajakompleksi.

Tartu ülikool kui projekti juhtpartner on koostöös teiste riikide arheoloogidega arendanud ka kolme riigi piiriäärseid muistiseid fikseerivat andmebaasi, millele lisandub kaardirakendus, mida saab tulevikus kasutada ka rahvusvahelise teadustöö jaoks.

1. mail 2012 käivitunud Euroopa Liidu Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi arheoloogialane europrojekt hõlmab üheksat partnerit kolmest riigist. Projekti rahastab ja see  toimub „Euroopa naaberluse ja partnerluse instrumendid 2007-2013“ toel.

Projekti kohtumine toimub 28. ja 29. aprillil Antoniuse õue seminariruumis Lutsu 3.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht