Kunstist oma sõnadega

Laupäeval, 29. märtsil tähistab Tampere Maja galerii oma 15. sünnipäeva hiina graafika ja performance-kunstiga.

Tampere Maja galerii avati 1999. aastal ehk 15 aastat tagasi. Juubeli puhul on käivitunud terve aasta vältav programm „Kunstist oma sõnadega“. Idee on lihtne: üks kunstihuviline esitleb ühel päeval näitust teistele kunstihuvilistele.

Juubeliaasta kolmanda näituse esitlejaks on kunstnik ja Tartu Kõrgema Kunstikooli osakonnajuhataja Jaanus Eensalu. Ta esitleb hiina performance-kunstniku Shaokun Suni poliitiliselt teravat näitust. Kunstigiidipäev toimub laupäeval, 29. märtsil kell 11–15. Giidi esitlust saab kuulata tasuta ja kõik huvilised on teretulnud.

Shaokun Sun on rahvusvaheliselt tunnustatud hiina kunstnik. Tema segatehnikas töid ja videot tema näituse avamisel esitatud performance’ist võib näha Tampere Majas. Kunstnik kritiseerib oma töödes teravalt sajandeid väldanud Hiina keskvõimu autoritaarset suhtumist oma rahvasse.

Performance’i teemaks on Qini dünastia (221-206 eKr) aeg Hiina ajaloos. „Sellest ajast pärinevad lood keisrist, kes kurnab maaomanikke hegemoonia saavutamiseks, kuni tänapäevani, mil võim maa üle on ikka veel tsentraliseeritud autoriteedi käes“, mõtiskleb kunstnik. Dünastia valitsemisaja lõpus toimus talupoegade ülestõus, mis suruti jõhkralt maha. Sellisel taustal on arusaadav ka Suni tundeid äratav performance (vaadatav ka Tampere Maja koduleheküljel: http://tamperemaja..ee/tampere-maja-3/kultuur/).

Laupäevane kunstigiid Jaanus Eensalu on lõpetanud Tartu Kõrgema kunstikooli meedia- ja reklaamkunsti osakonna 2005. aastal ja praegu töötab ta osakonna juhatajana.

Giidi valikul on tähtis huvi kunsti vastu. Giid tutvub eelnevalt näituse ja kunstnikuga ning räägib siis näitusest teistele huvilistele oma sõnadega. „Kunstis ei ole absoluutseid tõdesid, iga isiklik süvenenud arusaam on õige,“ arvab Tampere Maja tegevjuht Sakari Neuvonen.

Shaokun Suni näitus jääb avatuks 30. märtsini. Tampere Maja galerii on avatud iga päev kl 9-18 aadressil Jaani 4. Nii näituse kui ka giidipäeva külastamine on tasuta! Tere tulemast!

Lisa Shaokun Sunist:

http://www.chinaphotoeducation.com/Carol_China/Shaokun_Sun.html

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht