„Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks.“

Alates reedest, 28. märtsist 2014 on Suurgildi hoones avatud Eesti Ajaloomuuseumi, Muinsuskaitseameti ja Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi näitus „Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks“.

Gagaadist (kivistunud söest) helmed Inglismaalt, Valencia keraamika Vahemere rannikult ja pistoda Lõuna-Saksamaalt on vaid mõned esemed, mis räägivad kunagisest eeslinna elust nüüdisaegses linnasüdames. Ehitustegevusega 1990. aastate lõpus ja 2000. aastatel kaasas käinud arheoloogilised kaevamised on võimaldanud saada aimu sajandite jooksul maa alla kadunud kunagistest eeslinnadest. Viimased suured kaevamised Tallinnas, Tartu mnt 1, Eesti Kunstiakadeemia krundil on päevavalgele toonud palju uut ja Eestis sageli erandlikku leiumaterjali, mis kõnelevad kunagise eeslinna eluolust kesk- ja uusajal. Näitus „Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks“ toob unikaalsed leiud publiku ette, pakkudes nende näitel ülevaate ka teiste Eesti eeslinnade arengut määravatest võtmekohtadest keskajast 21. sajandini.

Keskajal olid eeslinnad nii aia-  kui karjamaade pidamise kohad ja omanäolise elustiiliga asumid. Nad on jäänud suuremate sõdade ajal alati eesliinile ja jalgu linnakindlustuste arenemisele, mistõttu on neid aegade jooksul maatasa tehtud ja taas üles ehitatud. Tööstuse areng 19. sajandil tõi eeslinnadesse elamispinda vajavat lihtrahvast juurde. Uute vajaduste rahuldamine ja üleüldine linnapildi areng kasvatas eeslinnad linnaga kokku. Kõik see toimus vähem kui sada aastat tagasi. 

Keskaegses linnasüdames, Suurgildi hoones ootab muuseumikülastajat keskkond, kus lisaks rikkalikule leiumaterjalile saab näha peamiselt Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu abil taaselustatud paarisaja aasta taguse linna tänavamiljööd.

Näituse kõige väiksematele külastajatele on püstitatud majake, kus saab tundma õppida vana aja majapidamistesse kuulunud esemeid. Nuputamishuvilisi külastajaid ootab tööleht, mis annab mängulise võimaluse eeslinnade looga tutvuda.

Näitus valmis Eesti Ajaloomuuseumi, Muinsuskaitseameti ja Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi koostööna.

Näitus on avatud 28. märtsist 2014 kuni 25. jaanuarini 2015 Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn). Lahtiolekuajad ja piletihinnad veebilehel www.ajaloomuuseum.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht