“Kampsunid ja Kostabid. Tartu näitusepaigad 1990–2014”

Teisipäeval, 25. märtsil kell 17 avatakse Tartu kunstimuuseumis Triin Tulgiste kureeritud arhiivinäitus “Kampsunid ja Kostabid. Tartu näitusepaigad 1990–2014”, mis on esimene etapp muuseumis käesoleval aastal käivitunud mahukast arhiiviprojektist “Tartu 88”.

Näituse keskmes on seitse ruumi ja üksteist galeriid, mis on valitud eesmärgiga tutvustada Tartu näitusepindu võimalikult erinevate üksikjuhtumite kaudu. Valitud näidete ühisjoontena võib nimetada vaid rohkem või vähem regulaarset näituseprogrammi ja teatud erialaste ringkondade tunnustust. Esindatud on tüüpilised müügigaleriid, näituse- ja klubilist tegevust kombineerivad ruumid ning nii koolidega seotud kui ka iseseisvad non-profit-galeriid.

Kõige laiemalt võiks vaatlusalused näitusepaigad jagada kaheks: müügitööle orienteeritud lääne galeriide toimimisloogikat järgivateks – Kostabideks – ja selgelt defineerimatuteks Tartu kohavaimu kandvateks – ehk kampsuniteks. Siinkohal pole kindlasti eesmärk anda hinnanguid või silte, pigem esindavad need humoorikad epiteedid igas kultuuris eksisteerivaid jõuvahekordi, mis on põimunult olemas nii näitusepaikades kui ka kunstnikes endis. Näitusel on eksponeeritud näitusepaikadega seotud foto-, teksti- ja videomaterjalid, aga ka valik neis eksponeeritud kunstiteostest.

Täname kõiki, kes olid nõus näituse ja arhiivi jaoks oma mälestusi ja materjale jagama, samuti kõiki kunstnikke, Tartu kunstimuuseumi töötajaid ja projektile kaasa aidanuid.

Näitusega kaasnevad kataloog, giidituurid ja näitusepaiku tutvustav publikuprogramm, mis toimub nii näituseruumides kui ka näituse ametlikus klubis Promenaadiviis (Promenaadi 5). Täpsem kava peagi.?

Näitus jääb avatuks kuni 1. juunini.

“Kampsunid ja Kostabid. Tartu näitusepaigad 1990–2014”
Toimumisaeg ja -koht: 25.03–01.06.2014 Tartu kunstimuuseumis (Raekoja plats 18)
Avamine: 25. märtsil kell 17.00?
Kuraator: Triin Tulgiste
Osalevad kunstnikud: Peeter Allik, Eike Eplik, Kiwa, Kalev Mark Kostabi, Ilmar Kruusamäe, Laurentsius ja A. D., Ly Lestberg, Taavi Novek, Ahti Seppet, Liina Siib, Hillar Tatar, Ago Teedema, Toomas Thetloff, tundmatu autor
Näituse kujundus: Mariana Hint, Carl-Robert Kagge

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht