Tartu Üliõpilasteatri etendus inimeseks olemisest ja saamisest

Tartu Üliõpilasteatri esituses tuleb 19. märtsil välja lavastus, mis põhineb Voltaire’i kesksel tekstil „Candide ehk optimism”. Voltaire on Eesti teatrilavadel olnud suhteliselt harv tegelane – ehk seetõttu, et tema parimad teosed pole kirjutatud näidendina. Seekord on eesti publikul võimalik tutvuda autori peateosega, mis omal ajal oli euroopalikus teadvuses pöördelise tähtsusega.

Etenduse peategelaseks on südamlik ja helgete lootustega noormees Candide (prantsuskeeli lihtsameelne), kelle igapäevaelu möödub ilusas lossis salaja lossipreilit armastades ja innukalt õppides. Ta saab teada, et igal asjal on piisav alus, põhjus ja paratamatu tagajärg ning et meie maailm on seega parim kõigist võimalikest maailmadest. Ent ühel päeval sunnivad saatuslikud ilusad silmad ja vägevad jalahoobid tagumikku teda lahkuma koduhoovist ja paiskavad silmitsi elukooliga. Läbielamised sunnivad teda küsima, kes vastutab selle maailmaruumi hullumaja eest; kui kangelased osutuvad mõrtsukateks, valitsejad võlglasteks ja mungad varasteks; kui vaieldamatuks staatuse märgiks tehakse edev ja keerukas nimi. Kas õnn peitub rahas, kunstides või võimus? Kas unistuste täitumine on see, mida me tegelikult tahame? Kes on lõppeks targemad: kas filosoofid, professorid, valitsejad või narrid?
Tegemist on ühtlasi nii haridusliku kui ka meelelahutusliku etendusega. Lisaks valgustusajastu (18. sajandi keskpaik) Euroopa sündmustele viitab teos ka üldinimlikele küsimustele ja probleemidele ja alati korduvatele stsenaariumitele maailma ajaloos. Voltaire suurepärase inimesetundja ja satiirikuna teadis väga hästi, et moraliseerimine ja avalik õpetamine on inimestele loomu poolest vastukarva ning nad pigem eiravad kui täidavad sellekohaseid ettekirjutusi. Inimvaim tahab pigem nuputada ja ära arvata, mis peitub selle või teise sündmuse või nähtuse taga, ning selleks otstarbeks on tema teadmishimu vaja pigem kõditada läbi huumori ja tragöödia – läbi satiiri.
Kuigi aeg on muutunud, siis kas sellega ka inimloomus või on meil ka tänapäeval põhjust äratundmisrõõmust/valust naerda ja nutta?

Tartu Üliõpilasteater „Candide ehk optimism”
Autor: Voltaire
Dramatiseering ja lavastus: Enor Niinemägi
Kunstnik: Kudrun Vungi
Valgus: Jari Matsi
Mängivad: Kauri Kaljuste, Anneli Ojaste, Kristin Uusna, Deivi Tuppits, Kätlin Armei, Tess Pauskar, Elli-Maria Mäesalu, Mari Anton, Merilin Jürjo, Annes Aus, Anzela Tjuljukova

Esietendus: 19. märts
Etendused: 20. märts; 2., 3., 16. aprill; 7., 14., 15. mai
Genialistide Klubis (Lai 37 taga)
Kõikide etenduste algus 19.00
Etendus on 2 vaatuseline ja kestab ca 2 h
NB! Etendus pole soovitatav alla keskkooliealistele.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht