Uuenenud arhitektuuriajakirja MAJA värske number

Uuenenud arhitektuuriajakirja MAJA värske numbri peateema on „Elamise viis".

Arhitektuuriajakiri MAJA alustab 20. hooaega värskenduskuuriga: uus peatoimetaja, uuenenud ilme, rohkem sildu arhitektuuri ning teiste elualade vahel, samas süvenetakse uues persoonirubriigis rohkem arhitektide mõttemaailma ja igapäevatöösse. Värske MAJA peateemaks on “Elamise viis”, kuna hetkel toimuv minibuum eluruumide ehituses annab jälle põhjust rääkida erinevatest elamise viisidest.

Küsimus elamise viisist on küsimus nii ruumist kui ka ajast. Bioloog ja kunstiteadlane Andrus Laansalu alustab kõige laiemalt inimese asustusviiside uurimisest läbi aegade. Milline on aja mõõde praegustes linnades? Milline on aegruum nende inimeste jaoks, kes elavad pidevalt reisides? Sellele küsimusele annab ühe võimaliku vastuse vaheldumisi eri kontinentidel resideeriv arhitekt Veronika Valk. Ajas ja ruumis lähemale tulles vaatleb sotsioloog Katrin Paadam eestlaste linnalise elamisviisi muutusi viimase paarikümne aasta jooksul. Veelgi detailsemaks minnes lõikab arhitekt Kalle Komissarov lahti värskelt valminud korterite plaane ning uurib, mismoodi on kavandatud elamise viise Tallinna kesklinna kortermajades aastal 2014.

Uues, nüüdsest igas MAJA numbris leiduvas persoonirubriigis vastab noore arhitektuurirühmituse Arhitekt Must küsimustele äsja 60. juubelit pidanud arhitekt Andres Alver ning ka tema ei saa elamise viisidest üle ega ümber, käsitledes seda põhjalikult nii koolis õpetades kui oma praktikas. Teema loogilise jätkuna avaldatakse projektirubriigis Alver Arhitektide Hiiu Lõvi pargi elamukompleksi projekteerimise lugu koos ülevaatliku projekti- ja fotomaterjaliga.

MAJA 20. hooaeg algab uue peatoimetaja, arhitekt Katrin Koovi käe all, kes püüab luua senisest enam sildu arhitektuuri ja teiste erialade vahel, teisalt aga süveneda arhitektide mõttemaailma ja igapäevatöösse. Igas numbris saavad esseeruumi erinevate elualade inimesed, kes aitavad mõtestada arhitektuuriga seotud ühiskondlikke teemasid.

MAJA jätkab ka mitmeid varasemaid traditsioone, sealhulgas fotogalerii, uudiste, võistluste, näituste ja uue kirjanduse tutvustused. Kunstikriitik Hanno Soans kirjutab eessõna Tarvo Varrese Nurkade fotoseeriale, arhitekt Johan Tali tutvustab Veneetsia biennaali Eesti ekspositsiooni ettevalmistustöid, semiootika doktor Lill Sarv annab ülevaate installatsiooninäitusest Nobjekt, arhitekt Jaak Huimerind tutvustab Pärnu Kunstipargi arhitektuurivõistlust, Läti arhitektuuriveebiplatvormi A4D toimetaja Artis Zvirgzdiņš vahendab Riia kultuuripealinna uudiseid ja arhitekt Siiri Vallner tutvustab uut raamatut jooniste kultuurist. MAJA visuaalse värskenduskuuri eest seisab hea ajakirja kujundaja Margus Tammik.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht