Massihüsteeria Okasroosikese lossis

14. märtsil toimub Okasroosikese Lossis Taani punkkoreograafide-etendusuntnike projekti two-women-machine-show etendus “Mass Hysteria”.

two-women-machine-show on nimetus, mis koondab enda alla Taani koreograafid ja performancekunstnikud Ida-Elisabeth Larseni ja Marie-Louise Stentebjergi. Larsenit ja Stentebjergi peetakse Kopenhaageni kunstiringkondade uue põlvkonna loojateks, kes publikut pidevalt üllatavad ja kes pidevalt avardavad praeguse aja tavaarusaamasid selle kohta, mida kujutab endast koreograafia. 2013. aastal omistas Taani Kunstifond two-women-machine-show’le topeltstipendiumi nende töö ja uurimistöö jätkamiseks, samal aastal said nad Kunstifondilt ka iga-aastase preemia etenduse „Mass Hysteria“ eest.

Duo on esimesest koostööst alates käsitlenud selliseid teemasid nagu masside fenomen, monokultuur, ühtlustamine (uniform), unisoon-liikumine. Nad lähtuvad oma töös peamiselt kahest vaatenurgast: koreograafilise meetodi allikmaterjaliks on live-art kontekst ning neile on omane teadlik lähenemine dueti formaadile kui omaette etenduskunsti žanrile.

“Mass Hysteria” uurib massihüsteeria sümptomeid koreograafia raamides – nähtus, mis on tuntud ka kui “unison”. Esitades täpselt sama materjali, toob duo ilmsiks rahvamasside kultuuri empaatilised ja apaatsed küljed, mille kaudu võib tekkida veel üks ettenägematu massihüsteeria… Lavastus on üles ehitatud youtube.com videote seeriale, milles elutruult taaskehastatakse massiüritusi. Sel moel toob duo lavakunsti konteksti visuaalsetes kunstides kasutatava mõiste (elav) objet trouvé. Mass Hysteria on ühtlasi nii tõelise rahvamassi plastiline taasesitamine kui ka selle sümptom. Paljundamise ja massitootmise seisund.

Augustis 2013 esitas duo etendust „Mass Hysteria“ Bush Hartshorni kureeritud programmi „Thousand Threads“ raames Kopenhaagenis Dansehallernes. Etendust on eri versioonides näidatud ka Bora Boral, Århusis, Kopenhaagenis „68 m2 Art Space“ saalis, Roskilde Laboratorietis ja Kopenhaageni Teaterøenis. 2014. aasta kevadel esitavad nad „Mass Hysteriat“ Norras Sandnessis, üritusel Regional Arena for Samtidsdans ja märtsis Eestis, Tallinnas Okasroosikese Lossis. “Mass Hysteria” Tallinna etendust toetavad Taani Kunstinõukogu ja Sõltumatu Tantsu Ühendus.

Videotreiler: http://vimeo.com/68246132

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht