Edmunds Jansonsi näitus “The Isle of Seals” Tallinna Linnagaleriis

Kolmapäeval, 26. veebruaril kell 18 avatakse Tallinna Linnagaleriis Edmunds Jansonsi näitus "The Isle of Seals".

Edmunds Jansons (s. 1972) on õppinud telerežiid Läti Kultuuriakadeemias, animatsiooni Ülevenemaalises Filmiülikoolis ja Eesti Kunstiakadeemias. Tema magistritööks EKAs oli viieminutiline joonisfilm “Rahvusvaheline isadepäev” (2012), mis leidis žüriipoolse äramärkimise Hollandi Animafestivalil ja võitis parima lühifilmi auhinna Kuker Animafestivalil Sofias, Bulgaarias (mõlemad 2013). Tallinna XV Graafikatriennaali peaauhind tuli Edmuns Jansonsile 2007.a. valminud “Väikese linnukese päeviku” eest (23´). Sama film oli varem auhinnatud parima balti filmi auhinnaga Riia Rahvusvahelisel Filmifoorumil Arsenals (2008) ja parima animatsiooni preemiaga Euroaasia Telefoorumil Moskvas (2008).

Olles töötanud režissööri abina, operaatorina, heliinseneri ja graafilise disainerina rajas Jansons 2002.a. oma animatsioonistuudio Atom Art, mis kõrvuti tema oma filmidega edendab ka noorte andekate animaatorite eksperimente. Stuudio, mille toodangut näidatakse pea kõigil maailma filmifestivalidel viljeleb joonis-, liiva-, söe-, nuku- ja lamenukk animatsiooni paljudes zhanrites (absurd, maagiline realism, dokfilm, muusikal, laste tv seriaalid). Jansonsi enda looming hõlmab kõrvuti animafilmidega dokumentaali, videot ja raamatuillustratsiooni, ta on teinud ka filmiklippe, graafilist disaini ja mobiilirakendusi.

Oma kuueminutise filmi “Hülgesaar” kohta ütleb autor:

«Filmi aluseks said Ruhnu saare ajaloost pärinevad sündmused, mis kasvasid ja hargnesid mu peas omasoodu nii, et esialgselt dokumenteeritust jäi alles õige pisku. Ütleme, et tegu on kujuteldava saarega, millele saabub dokumentalistist fotograaf, kelle jaoks kohaliku elu kulg ja kombed on sedavõrd võõrad, et esialgne rõõm harukordsest süžeest asendub hävitava mittemõistmisega. Nii sai sellest filmist lugu sügaval sisemuses peituvast paigast, kus sünnivad tema autorile olulised küsimused kunstniku vastutusest tema poolt ära kasutatud tegelaste suhtes, Teise suhtes laiemalt.»

EDMUNDS JANSONS

THE ISLE OF SEALS

27.02 – 23.03.2014

Linnagaleriis

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht