Tasuta kunstifilmi teisipäev Kinomajas

11. veebruaril kell 18 näidatakse Kinomajas Rein Raamatu filme "Kursi koolkond" ja "Tartu sõpruskond".

“Tartu sõpruskond” (2000). Filmi režissöör: R. Raamat, Raamat Film kestus 42’. Sarmikas dokumentaal sõjajärgsetel aastakümnetel Ülo Soosteri ümber koondunud Tartu kunstnikerühmast. Valve Janov, Kaja Kärner (kes filmi tegemisajal oli juba lahkunud), Silvia Jõgever, Lembit Saarts ja Heldur Viires olid esimene generatsioon Pallase vaimsusest välja kasvanud kunstnikkonnast, kel tavapärane enesetäiendusvõimalus Pariisis jäi alanud maailmasõja ja Nõukogude anneksiooni tõttu kogemata. Selle asemel veetsid Saarts, Viires ja Sooster aastad 1949 – 1956 Nõukogude vangilaagrites.

Väga erinevaist isiksustest kujunenud sõpruskonna lugu joonistub välja pikkadest rahulikest monoloogidest. Vaataja saab akvarelseid stseene kogudes tasapisi aimu vahetult sõjajärgsel ajal ellu astunud kunstnike elumaailmast ja samastub filmi emotsionaalse atmosfääriga.

“Kursi koolkond” (2005) Filmi režissöör: Rein Raamat | Peeter Brambat; kestus 30’

Film keskendub rühmituse kaheksa kunstniku erinevate loomekreedode tutvustamisele. Priit Pangsepp. Peeter Allik ja Albert Gulk liitusid rühmitusega kaheksakümnendail. Neil oli üleüldise vabanemise käigus lihtsalt tore koos olla ning aeg-ajalt vaatajat üllatada. Peeter Allikut võlus lihtsalt koos olemine lõbusate inimestega, aga ka võimalus võtta loomingus ette radikaalseid kannapöördeid Imat Suumann peab end koguni täiesti kunstiväliseks inimeseks ja vahetaks kunstitegemise meelsamini kohe klaverimängu vastu. Marko Mäetamm hindab küll grupikaaslaste mediteerivat ja kasumivaba elustiili, kuid samas ei mõista, kuidas on niiviisi võimalik ära elada. Reiu Tüür on filmi võtete ajal aga Kunstihoone juht.

Filme kommenteerib Juta Kivimäe.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht