“Vaba aine” installatsioon-näitus Eesti Arhitektuurimuuseumis

Reedel, 10. jaanuaril kell 18 avatakse XIV Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni uurimisgrupi "Vaba aine" pop-up installatsioon-näitus Eesti Arhitektuurimuuseumi suures saalis Rotermanni soolalaos.

Näitus on kulminatsioon Eesti ekspositsiooni uurimuslikule etapile, kajastades seda, kuhu on avaliku ruumi analüüsimisel jõudnud Eesti Kunstiakadeemia töögrupp – kunstiteaduse-, tekstiilidisaini-, ja arhitektuuriüliõpilased, samuti IT Kolledži tudengid, kes võtsid osa ka valikainest “Vaba Aine”, mida luges Eesti ekspositsiooni komissar Ülar Mark ja arhitekt Mikk Meelak ekspositsiooni kuraatorite Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksami toetusel.

Töögrupi eesmärgiks on olnud digitaalsete uurimismetoodikate väljatöötamine ja nende kaasamine füüsilise linnaruumi rakenduste disainimisse – sügissemestri käigus töötati välja prototüüpe linnaruumi monitoorimiseks reaalajas. Lisaks praktilistele lahendustele toimis “Vaba aine” ka diskussiooniplatformina, kus astusid osalistena üles nii rahvusvaheliselt tunnustatud (Michael Hensel – OCEAN Design Research Association, Walter Nicolino – Carlo Ratti Associatti) kui kodumaised eksperdid (Andres Kurg – EKA Kunstiteaduste Instituut, Henri Laupmaa – Hooandja.ee ja Renee Puusepp – EKA arhitektuuriosakond).

Näitusele eelnevas viiepäevases töötoas valminud töid saab Eesti Arhitektuurimuuseumis näha kuni pühapäevani, 12.jaanuarini.

Ekspositsioneerimisele tuleb:
– ruumiline installatsioon füüsilise ruumi reaalajas jälgimisest
– sotsiaalmeedia ja linnaruumi suhteid analüüsiv installatsioon
– avaliku ruumi ja infovahetuse seoste ajalooline ülevaade
– Eesti kui e-riigi diskursuse analüüs
– tudengite semestri jooksul tehtud projektid

Juhendajad:
Johanna Jõekalda, Johan Tali, Siim Tuksam, Mikk Meelak, Ülar Mark

Tehniline tugi:
Toomas Savi, Marti Kaljuve, Jaak Kaevats

facebook.com/vabaaine

***
XIV Veneetsia arhitektuuribiennaali peateemaks on “Põhitõed: modernsuse omaksvõtt 1914-2014”. Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksami poolt kureeritud Eesti ekpositsioon „Vaba ruum“ keskendub selle raames avalikule ruumile kui keskkonnale, kus segunevad ametlik ideoloogia ja selle isiklikud tõlgendused. „Vaba ruum“ uurib ajastute lõikes otsustajate ja ühiskonna vahelist infovahetust ja sellest tulenevate ruumiliste otsuste langetamist. Ekspositsioon näitlikustab, kuidas on viimase saja aasta jooksul kujundatud avalikku arvamust informatsiooni levitamise ja piiramise abil, kelle initsiatiivil ja milliseid kanaleid pidi on see toimunud. Ajaloolise uurimise pinnalt tõstatame ühtlasi küsimuse sellest, kuidas võiksid need mehhanismid toimida e-riigis, kus inimeste ruumiline käitumine ja otsustused on jälgitavad ning milliseks osutuvad arhitekti, linnaplaneerija ja kodaniku rollid sellises ühiskonnas. Rikastatud andmehulkade ühiskonnas on indiviidide infovahetus salvestunud sotsiaalsete kuuluvuste ja tarbimiseelistustena. Lisaks ärimudelitele on aga võimalik sellest luua ka avaliku ruumi kujundamise lähteülesandeid.

Eesti ekpositsioon Veneetsias on üles ehitatud Eesti avaliku ruumi näitel, keskendudes kohtadele ja projektidele, millesse on viimase aastasaja jooksul salvestatud enim eri ideoloogiate meelevallast välja kasvanud ruumilisi otsuseid. Tänapäeva tehnoloogiatega on võimalik registreerida ka otsuseid ja käitumismudeleid, mis ei jäta endast füüsilist jälge ning kasutada neid ära keskkonna kujundamisel. „Vaba ruum“ käsitleb avaliku ruumi kujunemislugu tehnoloogiliste arengute valguses, jõudes välja infoajastuni, mil digitaalne tehnoloogia võimaldab keskkonnas toimuvaid protsesse senisest täpsemini mõtestada. Spekulatiivses olukorras, kus kõik ühiskondlik on jälgitav ning avalik, proovitakse Eesti paviljonis läbi paradoks maksimaalse vabaduse võimaldamisest maksimaalse kontrolli abil. „Vaba ruum“ on mõttearendus digitaalse info toel toimiva infoühiskonna võimalikest ruumilistest ja sotsiaalsetest tagajärgedest.

Veneetsia arhitektuuribiennaal avatakse 5.-7. juunil 2014 ning see jääb avatuks kuni novembri lõpuni.

Eesti ekspositsiooni kohta saab lisainfot siit: http://www.arhitektuurikeskus.ee/category/veneetsia/

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht