Keeleteadlase ja fennougristi Valdek Palli mälestusõhtu

Ersa-mokša kultuuriühingu Sjatko eestvõttel toimub homme, 10. detsembril algusega kell 16 toimub Tallinna Ülikooli Astra maja 1. korrusel teadusinfokeskuses eesti keeleteadlase, rahvusvaheliselt tunnustatud fennougristi ja Tallinna Ülikooli esimese emeriitprofessori Valdek Palli (1927–2013) mälestusõhtu.

Valdek Palli meenutavad kolleegid Jüri Viikberg, Anu Haak, Madis Norvik, Paul Kokla, Jaan Õispuu, Marja Kallasmaa, Annekatrin Kaivapalu ja Eevi Ross. Teadusinfokeskuses avatakse Valdek Palli elu ja tegevust tutvustav näitus, mis jääb avatuks 30. jaanuarini 2014. Muusikaliste vahepaladega esineb ersa-mokša folklooriansambel Kilejne.

Valdek Pall (1927–2013) oli eesti keeleteadlane, rahvusvaheliselt tunnustatud fennougrist, Tallinna Ülikooli professor ja emeriitprofessor. Ta on kirjutanud üle 130 teadustrükise, tema uurimisvaldkonnad olid toponüümika, eriti Põhja-Tartumaa kohanimed, samuti eesti keele ajalugu ja mordva keelte ajalooline grammatika. Ta on korraldanud eesti murdeuurimist, koostanud ja toimetanud “Eesti murrete sõnaraamatu”, andnud välja “Soome-eesti suure sõnaraamatu I-II” (Tallinn, 2003) ning osalenud ajakirjade Keel ja Kirjandus ning Linguistica Uralica toimetuskolleegiumide töös. Samuti on ta olnud Emakeele Seltsi aastaraamatu ja Kodumurde toimetuskolleegiumi liige. Tema tööd on tunnustatud Eesti Vabariigi Valgetähe IV klassi teenetemärgiga (2001) ja Wiedemanni keeleauhinnaga (2002).

15. oktoobril asutati Tallinna Ülikoolis professor Valdek Palli nimeline fond soome-ugri teaduse ja kultuuriprojektide toetuseks. Fond toetab soome-ugri teadust ning kultuuritegevust edendavate projektide läbiviimist, professor Valdek Palli isikliku raamatukogu ja vaimse pärandi säilitamise ja tutvustamisega seotud töid, soome-ugri teaduskirjanduse, soome-ugri rahvariiete, käsitöö ja maalide kogu avaldamist ja täiendamist, soome-ugri teemaliste trükiste väljaandmist ja mälestusõhtute läbiviimist ning Eestis elavate ersa-mokšalaste kultuuripärandi säilitamist. Rohkem infot fondi kohta: www.tlu.ee/pall

Fondile on võimalik teha annetusi: SA Tallinna Ülikooli Arendusfond, konto 222058319550 (Swedbank)

www.tlu.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht