Eva Jakovitsi näitus Tampere Maja galeriis

Neljapäeval, 7. novembril, kell 17 avatakse Tampere Maja galeriis (Jaani 4) tekstiilikunstniku Eva Jakovitsi esimene isikunäitus "Niit, nõel ja õhupall", mille läbivaks jooneks on figuuride kujutamine nii seinal kui õhus. Kunstnik uurib oma nõelutud figuuridega inimese elu identiteedikoetist. Näitus on valik viimase viie aasta jooksul tehtud teostest.

Kunstniku loomingus on oluline õige tehnilise lahenduse leidmine ja edasiarendus. Teose idee peitub tihti kujutatu ja kasutatud tehnika suhtes. Näiteks hõredast pitsist figuurid kujutavad inimese identiteedi olemust.
„Pitsil on ainulaadne omadus üheaegselt varjata ja tuua nähtavale seda, mida ta katab. Inimese identiteeti näen ma ornamendina, mis ühteaegu varjab ja ilustab inimest“, arutleb kunstnik.

Sokikandu nõeludes või kampsuni küünarnukke parandades tädetakse tavaliselt seda, kus kunagi on midagi olnud. „Inimese teadmine endast võib samuti muutuda hapraks ja kergesti mureneda. See koosneb samamoodi paljudest väikestest osadest, kus suur tervik on raskemini hoomatav kui üksikud kooslused ehk erinevad rollid, mida vaja igapäevaselt kanda“.

 „Mu nõelutud figuurid on katsed tabada haavatavat ja avali olekut, kus kõik traagelniidid on nähtaval. Tegelikult koosnebki kogu elu- ja identiteedikoetis sellistest rohkem või vähem ajutistest pistetest“.

Eva Jakovits (sünd. 1984) on õppinud tekstiilikunsti Tartu Kõrgemas Kunstikoolis. Ta on lõpetanud magistrikraadiga Stockholmi kunstiakadeemia (Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design, Textile in Expanded Field). Ta on lõpetanud ka Tartu Ülikooli semiootika ja kulturoloogia erialal. Jakovitsil on olnud mitmeid grupinäitusi Eestis, Soomes, Rootsis ja Lätis.

Eva Jakovitsi näitus jääb avatuks kuni 1.12.2013.

Tampere Maja galerii on avatud iga päev kl 9-18 aadressil Jaani 4. Näituse külastamine on tasuta.

SA Tampere Maja
Jaani 4, 51007 Tartu
www.tamperemaja.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht