”Herbstmusik” (”Sügismuusika”) lisaetendus NO99-teatris pühapäeval

Teisipäeval esietendunud helikunsti suure visionääri Karlheinz Stockhauseni kõlalis-teatraalse etenduse ”Herbstmusik” (”Sügismuusika”) lisaetendus toimub teatri NO99 kammersaalis sel pühapäeval 3. novembril kell 19.

Pärast esiettekandeid 1974. aastal kogu maailmas vaid üksikuid kordi esitatud Stockhauseni teost mängitakse Eestis esmakordselt. Muusikateadlase Saale Kareda sõnul on harvade esituste põhjuseks teose ülimalt ”ebatavaline kontseptsioon ning töömahukas ja komplitseeritud teostatavus.“

YXUS Ensemble on kogunud etenduseks vajalikes suurtes kogustes sügislooduse ande ning maaeluga seonduvat inventari ning teinud proove augustikuust saadik. Etenduses toimub sügishäälte reaalajas tekitamine Stockhauseni täpsete juhiste järgi – naelte haamerdamine katuselaudadesse, rabelemine sügislehtedes, kootidega rehepeks, vihma hääl märjal ihul – moodustades keerukaid tämbri- ja rütmistruktuure. Näiteks peab puuraagude murdmine saavutama neljahäälse polüfoonia (kvadrofooniliselt võimendatult). Eesti uue muusika kunagisest lipulaevast, NYYD Ensemble’st välja kasvanud Yxus Ensemble esineb koosseisus Lauri Kaldoja, Leho Karin, Toomas Vavilov (klarnet) ja Karin Sarv (vioola).

Etenduse lavastaja on Anne Türnpu, kunstnik Kairi Mändla, helikujundaja Tammo Sumera. YXUS Ensemble’i partneriteks on mahukas projektis teater NO99, EMTA lavakunstikool ja Eesti Kontsert. Tegu on avasündmusega YXUS Ensemble uues sarjas ”Stockhausen!”. Stockhauseni suurim unistus oli, et muusika hõlmaks järjest rohkem ruumi meie maailmas ning oleks lõpuks kõikjal, kõikehõlmav. Selles võtmes on YXUS Ensemble kavandanud sarja järgmiste teoste valiku: “Mantra”, “Tierkreis” ja “Helikopterikvartett”.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht