Algavad üle-eestilised raamatukogupäevad

Üle-eestilised raamatukogupäevad „Kohtume raamatukogus!“ toimuvad 20.-30. oktoobrini. Oktoobrikuu viimase kümne päeva jooksul toimub üle Eesti 130 kohtumist. Raamatukogudesse kutsutakse tuntud ja huvitavaid inimesi – kirjanikke, luuletajaid, kunstnikke, DJ, filmiinimesi aga ka pritsumehed ning maailmas ringi rännanuid. Toimuvad luuleõhtud, kontserdid, kirjandusõhtud, ühiselt loetakse muistendeid, liisusalme, mõistatatakse mõistatusi.

Kultuuripärandi aastast ajendatuna toimuvad erinevad õpitoad – valmistatakse paberist mänguasju, õpitakse kalligraafiat, sulega kirjutamist ja lükatiga arvutamist, valmistatakse vana aja mänguasju ning õpitakse arhailist tikandit.

Raamatukogudes on koostatud ligi 500 näitust – kappidest ja riiulitelt on välja otsitud kogude vanimad ja haruldasemad raamatud, mitmel poolt on väljapanekud kohalike külade ajaloost ja elust-olust vanasti.

Raamatukoguhoidja ametit proovivad sel aastal erinevates raamatukogudes 70 kohalikku tuntud inimest – vallavanemad, haridus-, kultuuri- ja sotsiaalnõunikud, linnapead, konstaabel, perearst aga ka ajakirjanik ja kirjastaja.

Raamatukogupäevade avaüritus toimub 18. oktoobril pärandilinnas Viljandis. Sakala keskuse saalis jagavad oma mõtteid pärandiga seonduvalt vaibakunstnik Anu Raud, Pärimusmuusika Keskuse juhataja Ando Kiviberg ning Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak.

Eesti raamatu päeval, 23. oktoobril toimuvad vestlusringid ja arutelud uuemast eesti kirjandusest ning Rahvusraamatukogus esitletakse rahvusbibliograafia suurteost „Eestikeelne raamat 1918-1940“.

Infokirjaoskuse päeval, 25. oktoobril tutvustatakse andmebaase, raamatukogude katalooge ja erinevaid infoallikaid. Toimuvad individuaalsed arvutikoolitused ning huvilistele näidatakse, kuidas läbimõeldud infootsing elu kergemaks võib muuta. Sirvitakse e-raamatuid ja lehtisetakse e-lugereid ning saadakse teada, kuidas internetis turvaliselt ja targalt tegutseda.

Koostöös bussifirmaga SEBE on raamatukogupäevade ajal avatud 30 bussiraamatukogu SEBE kaugliinibussides, kus saab lugeda Eesti ja välismaist ilukirjandust. Täistunniekspresside interaktiivsetel ekraanidel saab sõidu ajal mängida meeleolukat viktoriini.

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu eestvedamisel juba 23. korda peetavate raamatukogudepäevade eesmärk on avada raamatukogude uksed tavapärasest veelgi enam Tasub sisse astuda lähimasse raamatukogusse, et vaadata, mida põnevat kohapeal toimub.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht