Kuu tagumine külg

Tallinna Linnateatri uue hooaja üks tähtsündmusi on maailmakuulsa lavastaja Robert Lepage’i suurejoonelise lavastuse „Kuu tagumine külg“ külalisetendus 1. oktoobril Nokia Kontserdimajas.

Esitab Yves Jacques.
Originaalmuusika: Laurie Anderson

Lepage’i tuntuim lavastus „Kuu tagumine külg“ on suurepärane kontsentraat tema erinevatest annetest. Lepage’ile omaselt on selles ühendatud filosoofiline lugu ja nutikad tehnilised lahendused.
„Kuu tagumist külge“ on tänaseks mängitud rohkem kui 50 maailma linnas, Euroopas viimati 2011. aastal festivalil “Wiener Festwochen”. Väliselt suurejooneline ja samal ajal intiimne lugu räägib kuu vallutamisest külma sõja ajal ning kahe lahkukasvanud venna eneseotsingutest. (Muuhulgas on tegelaste hulgas Nõukogude kosmonaut Aleksei Leonov). Näitleja Yves Jacques mängib mõlemat venda ning veel terve plejaadi erinevaid rolle, luues lavastaja abiga Lepage’ile omase tervikliku, rikkaliku ja üllatusi täis universumi. Visuaalset elamust täiendab Laurie Andersoni ulmeline muusika.

Lepage’i autorilavastused äratasid varakult rahvusvahelist tähelepanu oma loomingulisuse ja innovatiivsete tehnoloogiliste lahenduste poolest. Prantsuse kanadalane Lepage on olnud Ottawas rahvusliku teatri kunstiline juht ning muuhulgas esimene põhjaameeriklane, kes lavastanud Londoni Royal National Theatre’is Shakespeare’i. Tundliku natuuriga Lepage’i on laval huvitanud inimese kohaotsingud maailmas, identiteediküsimused ja moodsa elu problemaatika. Seejuures tegutseb ta tihti ise nii näitekirjaniku, lavastaja, näitleja kui ka lavakujundajana. Tema viimane hiigelprojekt, Wagneri ooperitetraloogia „Nibelungide sõrmus“ tekitas oma tehnoloogilise lahendusega New Yorgi Metropolitan Operas palju kõmu ja vastakaid tundeid. Muuhulgas nõudis Lepage’i mastaapne, 45 tonni kaaluv lavakujundus ooperimajale terasest lisatugevduste paigaldamist.

Lisaks teatrile on ta lavastanud videoinstallatsioone, filme, oopereid, rokk-kontserte. Viimaste hulka kuuluvad näiteks Peter Gabrieli kaks maailmaturneed. 2008. aastal valmis Lepage’i käe all maailma suurim videoinstallatsioon „Image Mill“, 600 meetrit lai ja 30 meetrit kõrge – kodulinna Quebeci 400. sünnipäevaks projitseeris ta sadama silohoonetele kujutisi linna ajaloost. Lepage on lavastanud ja kujundanud Eestiski käinud maailmakuulsa Cirque du Soleil tükke, muuhulgas jookseb tema püsišõu „Ka“ Las Vegases.

Eesti publik nägi Lepage’i lavateost novembris 2012 CC Plaza ekraanil, kui New York Metropolitan Operast kanti üle tema ooperit „Tempest“ Shakespeare’i ainetel.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht