Marilyn Piirsalu ja Kadi Pajupuu “Mõterjal” Pärnu Muuseumis

Pärnu Muuseumi III. korruse näitusesaalis on alates reedest, 27. septembrist avatud  graafik Marilyn Piirsalu ja tekstiilikunstniku Kadi Pajupuu sünergilisest koostööst valminud väljapanek nimega „MÕTERJAL“. 

Mõterjal on Marilyni leiutatud omasõna, mis sobis tähistama graafiku ja tekstiilikunstniku koostöönäitust. Mõtte ja materjali kokkupõrkeid ja teisenemisi demonstreerivad kunstnikud kuivnõelatöödes ja gobelääniseerias, kus tegutsevad Naine ja Hunt. Täiskasvanud Punamütsike kohtub tsiviliseeritud olekuga Metslasega, juuakse teed, tehakse soengut, mängitakse lauamänge. Kas järgmisel hetkel on Punamütsikesest saanud libahunt, aga Hundist kaisuloom? Tekstiilikunstnik on korjanud graafiku ateljeest „kootava“ graafika ja tõlkinud need vaipadeks, säilib kompositsioon, muutub joonekäsitlus, atmosfäär. Kas lugu jääb samaks?
Otseselt materjalist lähtuvaid töid on näitusel kaks: Aedlinn kujutab endast soomusvildist vaipu ja istmeid, mis sündisid tänu Liina Veskimägi-Iliste firma Feltmill hõõguvatoonilistele tootmisjääkidele. Ja installatsiooni Kogu selgrooks on sahtlid, mis pärit sukavabrikust, kuhu nüüd uuemate uudiste valguses on tulemas Eesti Kunstiakadeemia. Omapärane materjali omasoodu mõterjaliseerumine seegi.
Mõterjaliseerunud töid toetavad kaks videot, milles ühes muutub kõne nähtavaks joonistusena (Harilik kahe kõne. 2011) ja teises on suhtluse kujundiks sulgpallimäng rannal (Mängult. 2013): näeme küll mängijate püüdeid palli tabada, aga mänguvahendit ennast vaid hetketi, tausta muutudes.
Näituse ettevalmistusprotsessis põrgatasid autorid üksteise suunas mõtteid ja olukordi, teine haaras mõttest kinni oma arusaamise kohaselt, tegi mõtte teoks ja viskas tagasi. Dialoogis jagatakse mõte kaheks ja korrutatakse muutujaga.
Autorid töötavad Tallinnas Loovala graafika ja tekstiili ühisateljees Tondil.
 
Kodulehed
kadipuu.berta.me
marilyn.edicypages.com

“MÕTERJAL” on avatud kuni 17. novembrini.
Näitus avatakse 27. septembril kell 16.00 
 
Pärnu Muuseum
Aida 3
80010 Pärnu
www.parnumuuseum.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht