Eesti kaasaegne moekunst ETDM-is

Reedel, 27. septembril kell 18.00 avaneb Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis korraga kaks Eesti kaasaegset moodi käsitlevat näitust: Tanel Veenre kuraatorinäitus „KAAMOS“ ja moeaksessuaaride näitus „VIRVATULED“.

Kaasaegse moekunsti kuraatorinäitus „KAAMOS“ muuseumi I korrusel
28.09-24.11.2013
Tanel Veenre kureeritav eesti unikaalmoe väljapanek on esimene nii suurejooneline näituseformaadis kohaliku kaasaegse moekunsti tõlgendus üldse.
Kaamos on eriline aeg sügisel ja talvel – hämar ja rahulik aeg sisevaatlusteks, mõtlikkuseks, melanhooliaks ning vaikuseks. Hämaras joonistub reaalsus teisiti kui lauspäikeses; paistavad pooltoonid, kuulda on vaiksemaidki helisid. Just sellise meelelisuse toob teieni moeprojekt KAAMOS koostöös Eesti parimate moedisainerite, fotograafide ja teiste iluloojatega.

Muuseum peab oluliseks selle näitusega eestimaise moekunsti, kahjuks harva muuseumisaalidesse jõudva kunstiala, populariseerimist. Ülimalt oluline on, et lisaks näitusele antakse välja raamat, mis täiendab ekspositsioonis nähtavat ja avab tulevikus moekunsti uurijatele võimaluse teema edasisteks tõlgendusteks. Enam kui 200 leheküljeline moealmanahh „Kaamos: Eesti mood täna. Fashion Now: Estonia,” on laiaulatuslik ülevaade tänapäeva Eesti moeväljast ning kajastab rohkem kui 70 disaineri loomingut. Teos on müügil ETDM-i muuseumipoes ja raamatupoodides alates 1. oktoobrist.

Näitusel osalevad moekunstnikud: Anu Lensment, Aldo Järvsoo, Britt Samoson, Eve Hanson, Hanna Korsar, Juta Piirlaid, Kai Saar, Karolin Kuusik, Katrin Kuldma, Ketlin Bachmann, Kirill Safonov, Kristel Kuslapuu, Kristina Viirpalu, Liisi Eesmaa, Liivia Leškin, Lilli jahilo, Marit Ilison, Marin Sild, Laivi Suurväli, Liina-Mai Püüa, Oksana Tandit, Piret Ilves, Piret Puppart, Riina Põldroos, Zoja Järg, Taavi Turk, Tiina Talumees, Triinu Pungits, Ülle Pohjanheimo, Vassilissa, Xenia Joost, Vilve Unt, Jo Nurm, Marta Moorats, Ruta Tepp, Vera Lustina, Dmitri Knut.

Moeprojekti Kaamos virtuaalkodu asub aadressil: www.kaamos.eu  ja www.facebook.com/kaamosmood .

Näituse kuraator ja trükise toimetaja: Tanel Veenre
Projektijuht: Janne Klooren
Näituse kujundaja: Hannes Praks
Graafilised disainerid: Stella Skulatšjova ja Kerli Virk
Video: Hanna Samoson

Näitus „VIRVATULED“ muuseumi trepigaleriis

28.09-24.11.2013

Näitus täiendab muuseumi I korrusel samaaegselt avatavat Tanel Veenre kureeritud Eesti moe suurnäitust „KAAMOS“.

Kuid pilkases pimeduses on virvatuluke ka juba valgus.

– E. M. Remarque

Enne etendust kustub valgus… Pimeduses sünnivad muinasjutud, elustuvad unenäod, liiguvad ringi rahutud hinged. Pimeduses hakkab tööle fantaasia. Pimedus ähmastab reaalsuse piire. Pimeduses pole valgusel peidukohta. Pimedus kaitseb. Virvatuled kutsuvad ja meelitavad inimest sisseharjunud rajalt kõrvale.

Näituse „Virvatuled“ eesmärgiks on esile tõsta, tunnustada ja lasta Eesti moe tipptegijate kõrval särada ka aksessuaaride ning ehete loojatel. Aksessuaarid ja ehted on moega lähedalt seotud: luues terviku, lisades kandjale väärtusi ja isikupära, täiendavad need rõivakomplekti, ent kipuvad moodi esitledes teenimatult varju jääma.

Näitusele esitatud töödest valitud esialgne kunstnike nimekiri: Marika Jylhä, Inga Radikainen, Linda al-Assi, Merle Kasonen, Urmas Lüüs, Marita Lumi, Kätrin Beljaev, Maria Naur, Andra Jõgis, Riina Õun, Kärt Põldmann.

Mitmed nimetatud kunstnike eksponeeritavatest töödest valmivad spetsiaalselt näituseks „Virvatuled“ ega pole varem eksponeeritud. Näituse kuraatorid on EKA ehte- ja sepakunsti osakonna magistrandid Katrin Kosenkranius ja Liina Lõõbas ning nahakunsti osakonna magistrandid Kadi Paasik ja Kaiu Koll.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht