„Looduse looming“ – kunsti- ja loodusõhtud Tartu Kunstimuuseumis

Tartu Kunstimuuseumi näituse „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal“ raames alustab 19. septembril iganädalane ürituste sari, mis kutsub mõtisklema ja looduse ja kunsti vahekordade üle. Žanriliselt mitmekesises ettevõtmises leiavad aset kohtumised kunstnike, kirjanike ja looduseinimestega, foto- ja filmiprogrammid, heli- ja joonistusperformance´id jms. Üles astuvad  John Grzinich, Fred Jüssi, Rein Maran, Ingmar Muusikus, Evelyn Müürsepp, Tiit Pääsuke, Juhani Püttsepp, Tõnu Õnnepalu jt.

Näitusega „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal“ esitavad koostajad Reeli Kõiv ja Tõnis Tatar küsimuse, kas eesti kunsti ajalooliselt kõige autentsem ja väärtuslikum osa võiks seisneda kodumaa looduse elamuslikus edasiandmises. Näitusevalikusse on haaratud poolsada autorit ja enam kui 100 aastat eesti kunsti ajalugu alates Julie Hagen-Schwarzist kuni Anna Hõbemäeni. Tavapärase stiililise, koolkondliku või kronoloogilise printsiibi asemel on näitus üles ehitatud emotsionaalse rännakuna läbi Eestimaa looduse vormide: avasaali pimedast metsasügavusest, üle lagendike ja rabade, jõgedest ja järvesilmadest möödudes, avaraid panoraame silmitsedes, jõutakse lõpuks rannikule ja mere äärde. Eksponeeritud on maalid, kus on tuntav inimese ja looduse vaheline esteetiline ja emotsionaalne side, kunstniku imetlus ja tundeliigutus looduse suhtes.
Erinevates laadides teostatud maastikupilte publikuni tuues tahavad kuraatorid ühtlasi osutada tõsiasjale, et Eestimaal on tänaselgi päeval küllaldaselt paiku, kus võib kogeda ehedat ja ülevat looduselamust, nagu see on inspireerinud kujutama nii mineviku kui kaasaja kunstnikke. Kunsti- ja loodusõhtute sari ”Looduse looming” tahab juhtida tähelepanu kodumaa loodusele, olla sillaks eri valdkondade vahel.
Avaüritusel “Mere äärest metsa ja tagasi” pajatavad Juhani Püttsepp ja Ingmar Muusikus oma retkest läbi Eesti sõnas ja pildis.
5. detsembrini kestvad üritused  toimuvad neljapäeviti kell 17.30 Viltuse maja II korruse suures näitusesaalis. Sissepääs muuseumi pääsmega.

Tartu Kunstimuuseum
www.tartmus.ee
facebook.com/tartmus

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht