Artur Loki Kesk-Aasia etüüdid Plate tornis

Neljapäeval, 29. augustil kell 19 avatakse Plate tornis (Laboratooriumi/Suurtüki tn) Artur Loki näitus "Kesk-Aasia etüüde". Artur Loki näitusel nähtavad tööd on pärit 1960ndate teisest poolest, mil ta külastas ajaloolisel Siiditeel niisuguseid tuntuid keskusi nagu Samarkand ja Buhhaara.

Artur Loki „Kesk-Aasia etüüdid” on valminud kunstniku loomereisil Usbekistani. Niisugused loomingulised komandeeringud, nagu neid tol ajal nimetati, olid üks Moskvast liiduvabariikidele jagatavaid soodustusi, mis pidid aitama kompenseerida suure kodumaa totaalset suletust. Põhilisteks külastuspaikadeks olid kujunenud peale Kesk-Aasia veel Krimm, Kaukaasia ja Karjala – tõepoolest väga erineva looduse ja ajalootaustaga kohad, mis andsid kunstnikele üldiselt häid impulsse.

 Kesk-Aasiasse sattus teisigi Eesti kunstnikke, kuid aastakümnete järel on vähe säilinud nii terviklikke reisipiltide pärandeid. Artur Loki, kui Pallase kooliga kunstniku meisterlikkust kinnitab ka nõtkus, millega ta on väljendunud eri žanrides, pakkudes vaatajale nii nauditavaid figuraalkompositsioone, loodusvaateid kui ka vaikelusid.
Artur Lokk (1928-1996) lõpetas sõja järel Tartu Riikliku Kunstiinstituudi. Mitmekülgse ja andeka inimesena jõudis ta tegutseda ka kunsti organisaatorina (Kunstifondi Tartu osakonna direktor), õppejõuna ning samuti aastakümneid koondis „Tarmeko” peakunstnikuna.

Näitus on avatud 13.septembrini E-R kell 11-13 ja 18-20, L-P kell 12-18.

www.vaal.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht