KULKA: Kristiina Garancis, näitekunsti sihtkapitali nõukogu esinaine

Tambet Kaugema

Millised on näitekunsti siht­kapitali nõukogu põhimõtted toetuste jaotamisel ja kas nõukogu uue koosseisu kinnitamine on toonud  kaasa muudatusi?
Kristiina Garancis, näitekunsti sihtkapitali nõukogu esinaine: Näite­kunsti sihtkapitali uus koosseis peab oluliseks eelkäijate juba sissetöötatud järjepidevuse hoidmist. Toetame ikka edasi põnevaid ja otsingulisi loomeprojekte, samuti suuri festivale, eelkõige „Draamat”, „Baltoscandalit”, „Talveöö unenägu”, Augusti tantsufestivali ja „Tallinn Treffi”. Finantseerime õpinguid, sh meistriklasside-õpikodade korraldamist Eestis ning külalislektorite kutsumist, aga ka välisõpinguid. Kaasrahastame külalislavastajate, -kunstnike ja -koreograafide tööd Eestis. Toetame eesti teatri eksporti välismaale, sh välisfestivalidel osalemist. Oluliseks peame  nii üksikisikute kui ka erialaühenduste erialase enesetäiendussooviga reise. Finantseerime näidendivõistlusi ja teatriga seotud tekstide ilmumist kirjastustegevuse ja ka ajakirjanduse vormis. Eraldi toetame omaalgatuslikult iga jaotuse piires Eesti teatriväljal silma jäänud loovisikuid.
Kultuurkapital jääb alati lavastusprojektide kaasfinantseerijaks, oleme suurendanud ka oma seniste stipendiumide piirmäära: lavastajaid toetame edaspidi 2000, kunstnikke 1500, autoreid-lavastajaid 3000, dramaturge 1000, video- või valguskunstnikke 1000, koreograafe 2000, heliloojaid ja liikumisjuhte 1000 euroga.
Paikaloksunud prioriteetide kõrval on ka häid muutumis- ja arengumõtteid. Väljatöötamisel on toetusstipendium, mis on mõeldud välismaal õppimiseks ja see katab ka elamiskulud.

Kui suur osa vahenditest on n-ö ette ära jaotatud (institutsioonide toetamine jms) ja palju jääb projektide toetamiseks?
Meie toetus on Eesti Teatriliidu ja selle erialaliitude tegevusel ning teatri aastapreemiate väljaandmisel. Nemad on meie ainsad püsitoetuse saajad.

Kui iseseisev on nõukogu oma otsuste tegemisel, kas ja kui palju tehakse koostööd kultuuri­ministeeriumi toetusprogrammide komisjonidega või järgitakse ministeeriumi soovitusi?
Kultuuriministeeriumi teatrinõunikuga me muidugi aeg-ajalt konsulteerime.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht