Pealelend: Eva Näripea

Reet Varblane

Rahvusarhiivi filmiarhiiv sai endale uue juhi: 6. jaanuarist töötab selle direktorina Eva Näripea (1980). Eva Näripea on filmiteadlane, kes kaitses doktorikraadi („Eesti filmimaastikud. Ruumid, kohad ja paigad Nõukogude Eesti filmis (ning edaspidi)”) EKAs 2011. aastal. Aastatel 2007–2013 oli ta EKA kirjastaja, 2005–2013 Eesti Kirjandusmuuseumi kultuuri- ja kirjandusteooria töörühma teadur, 2011. aastast  EKA vanemteadur. Ta on ajakirja Baltic Screen Media Review toimetaja ja ajakirja Studies in Eastern European Cinema toimetuskolleegiumi liige. 2013. aastal pälvis ta Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu aastapreemia.

Milline on filmiarhiivi roll visuaalselt järjest üleküllastatumas maailmas? Kas meie filmiarhiiv täidab seda rolli? Kui ei, siis mida tuleks selle töökorralduses muuta?
Ennekõike peab filmiarhiiv nagu kõik teisedki mäluasutused seisma hea selle eest, et siinmail loodut saaks näha ja kuulda ka kaugemas tulevikus. Ei tohi unustada, et lisaks audiovisuaalteostele kogub ja säilitab rahvusarhiivi filmiarhiiv ka muljetavaldavat kogust foto- ja helidokumente, ehkki liikuvate piltide vastu on avalik huvi ilmselt tõepoolest kõige elavam. Ma ei ole kindel, et filmiarhiiv peaks püüdma iga hinna eest konkureerida peavoolumeelelahutusega (mida see siiski teatud määral paratamatult teeb), küll aga on sel tublisti potentsiaali rikastada laiema publiku kultuurispektrit kõrvuti spetsiifilisema huvifookusega praeguste ja tulevaste professionaalidega, kellele pakub seal leiduv loomepärand pea ammendamatut ainest ja inspiratsiooni. Arhiivi kogutule on juba praegu paotunud digitaalväravad filmiarhiivi infosüsteemi ehk FISi ja rahvusarhiivi fotode andmebaasi Fotis kaudu, ent ideaalis võiks veebis kättesaadavad olla kõik filmiarhiivi kogud. Ideaalini jõudmiseks kulub mitmesugustel põhjustel veel üksjagu aega, ent töö käib selles suunas järjepidevalt. Kõrvuti virtuaalkanalite rajamisega pürib filmiarhiiv sellegi poole, et kujuneda paigaks, kus saaksid tulevikus toimuda filmi- ja miks ka mitte foto- ning helisündmused – üks nišikinosaal/galerii sobiks tormiliselt arenevasse Põhja-Tallinnasse ju suurepäraselt. Veksleid välja andmata loodan, et see juhtub pigem varem kui hiljem.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht