Rektor rektori käskkirjast

Volli Kalm

Kaarel Tarandi 3. X 2013 Sirbi juhtkirjas märgitud rektori käskkirja tulemusel tühistati tagasiulatuvalt doktorant Laine Randjärve doktoritöö kaitsmisele võtmine ja sellest tulenevalt ka töö kaitsmise protseduur ning selle käigus vastu võetud otsused.

Erinevalt Sirbist ei käsitle rektori käskkiri ega sellele järgnenud teised otsused kaitsmisele esitatud töö teaduslikku taset ja sisu. Iga teadustöö sisu või sisutust on pädevad hindama vaid vastava teaduse asjatundjad. Veelgi enam, teadustöö sisulistel hindajatel peab akadeemilise maailma reeglite järgi olema hinnatavaga võrreldes vähemalt sama või kõrgem kvalifikatsioon. Seega on doktoritöö sisule antud hinnangud tõsiseltvõetavad ja kraadi andmise või mitte andmise mõttes kasutuskõlblikud ainult siis, kui on hindajail doktorikraad samas teadusvaldkonnas. Järgmine fundamentaalne erinevus igapäevameedia ja teadusmaailma suhtumises teadustöösse seisneb selles, et akadeemilise maailma kirjutamata reegel nõuab teadustööle antud hinnangu sisulist põhjendamist. Kui sisuline argumentatsioon puudub ja teaduse asemel keskendutakse osaliste maailmavaatele või ühiskondlikule positsioonile, on tegemist hoiakute väljendamisega.
Lisaks sisu põhjalikule hindamisele on doktori- ja ka kõigi teiste kraadide andmisel vaja täpselt järgida ka kehtivaid protseduurireegleid ning head akadeemilist tava. Need peavad garanteerima, et kaitsmisprotseduuri kolm põhilist osalist – kraaditaotleja, oponendid ning kraadi andmise üle otsustav komisjon –  toimiksid ainult neile ette nähtud rollis ning oleksid koheldud eelarvamusteta ja ainult akadeemilistest väärtustest lähtuvalt. Nimetatud põhimõtted peavad olema järgitud iga kraadi kaitsmise korral, sõltumata sellest, kes on kraaditaotleja, milline on kaitstava töö teaduslik tase, milline on kaitsja usutunnistus või erakondlik kuuluvus. Siin ei saa olla kellelegi mingeid erandeid ja konformismi. Kaarel Tarand ja Sirp eksivad, kui arvavad, et need on pisiasjad, aga  kogemuse puudusel on see isegi mõistetav. Mõistetav on ka see, et mõni doktorikraadi taotleja on teistega võrreldes avalikkuse kõrgendatud huvi ja tähelepanu all ja see pole ülikoolile probleem. Kuid aktsepteeritav pole püüd, ükskõik kellest see lähtub, isiklike ja poliitiliste hoiakute baasilt survestada ülikooli inimesi tegema endale ootuspäraseid otsuseid. Akadeemiline ringkond peab teaduses sisuliste otsuste langetamisel – ja teaduskraadi andmine on selline otsus – olema üle ja sõltumatu katsetest mõjutada nõukogu liikmeid või oponente, toimugu see enne või pärast kaitsmist, avaliku meedia või e-meili kaudu.
Ühes olen ma Kaarel Tarandiga nõus: rektor peab ütlema oma sõna ning andma hävitava hinnangu akadeemilisele konformismile, ükskõik kes seda ülikoolilt ka soovib.

Volli Kalm,
Tartu ülikooli rektor

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht