In memoriam: Naděžda Slabihoudová

Naděžda Slabihoudová  1. V 1922 – 8. VI 2014

Tšehhimaal lahkus 93. eluaastal eesti kirjanduse hea sõber ja viljakas tõlkija Naděžda Slabihoudová. Eesti keelest hakkas Naděžda Slabihoudová tõlkima möödunud sajandi 70. aastatel. Enne seda oli ta omale nime teinud tõlkijana vene keelest, vahendades tšehhidele nii Ilfi ja Petrovi, Fjodor Dostojevskit, Maksim Gorkit kui ka Vassili Ivanovi ja Nikolai Leskovi.
Proua Nadˇa, nagu teda kutsuti, on tšehhi keelde tõlkinud A. H. Tammsaare „Tõe ja õiguse” saaga, „Elu ja armastuse”, „Kõrboja peremehe” ja „Põrgupõhja uue vanapagana”. Tammsaare kõrval oli Nadˇa Slabihoudová suur armastus August Gailit, kelle „Karge mere” tõlget pidas ta üheks oma olulisemaks tööks. Tõlkimist eesti keelest jätkas Nadˇa kõrge eani, viimasena ilmus 2011. aastal Andrus Kiviräha„Mees, kes teadis ussisõnu”.
Proua Nadˇa tundlik ja mänguline keelekasutus sobis eriti lasteraamatute tõlkimiseks. Tema vahendusel on tšehhi laste hulgas populaarseks saanud F. R. Kreutzwaldi „Eesti rahva ennemuistsed jutud”, Eno Raua „Naksitrallid” ja Aino Perviku „Arabella, mereröövli tütar”.
Mängulisus ja lustlik meel ei jätnud Nadˇat kunagi maha, olgu siis sõpradele kaarte pannes ja tulevikku ennustades, koduseid napse vaaritades või vaimukaid tõlkevariante kaaludes ning põnevaid kalambuure luues.
Arnold Rüütel tunnustas 2004. aastal Naděžda Slabihoudovád Maarjamaa Ristiga. Mullu oli eakas tõlkija Tšehhi Vabariigi riikliku tõlkepreemia nominent elutöö eest.
Nadˇat jäävad leinama koos tema poja Paveli ja tütre Nadˇaga tšehhi estofiilid ja eesti kirjarahvas, kelle teoseid ta vahendas või kelle tööd tutvustas  rohkearvulistes ülevaateartiklites ning 1997. aastal  ilmunud „Eesti kirjanduse lühiülevaates” (kordustrükk 2003).

Küllike Tohver
eesti-tšehhi kirjandussõprade nimel

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht