Argise diskreetne võlu

Martin Rünk

Laura Kuuse näitus „Võimaluste väljad” Hobusepea galeriis 16. – 28. X.

Laura Kuuse näitus hõlmas valikut kunstniku viimase nelja aasta loomingust, mis on valminud pärast Lõuna-Prantsusmaale Grenoble’isse kolimist ja Annecy kõrgemas kunstikoolis järeldiplomiõppesse asumist. Kuigi Laura Kuusk on teinud kaks isikunäitust Prantsusmaal, osalenud aktiivselt kohalikel ja rahvusvahelistel grupinäitustel ning neid ka ise korraldanud, on see tema esimene isikunäitus Eestis.
Üha kasvava globaalrahvastiku ja paisuva kuulsuskultuuri meediamulli kõrval saab oluliseks iga inimese kogemuse väärtustamine. Kui ühtedest räägitakse meedias ebaproportsionaalselt palju, siis ei tähenda see veel, et teistel kaalu poleks. Argisust väärtustava diskursuse keskmeks on väikese inimese heroiseerimine, nii et iga eeslinnakutt on oma elu superstaar. Tema tegude mõõdupuuks ei ole mitte raha või mõju teistele, vaid pigem teadlikkuse aste.
Samalaadset programmi on sel aastal esindatud nii mitmel korral, et on põhjust rääkida üldisemast suundumusest. Eelmised näitused selles laadis olid Mathijs van Geesti kureeritud „Kasutu vaatleja kirjad” Hobusepeas (20. II – 4. III), kus osales kunstnikuna ka Kuusk, ning EKKMis väljas olnud „Kõrvalnähud” (23. VI – 28. VII), mille Laura Kuusk kureeris koos prantsuse kunstiteoreetiku Pascal Riouga. Näituste pressitekstides on märksõnadega (juhuslikud kohtumised, kokkusattumused, pisiasjad, joonealused märkused, igapäevane, kasutu, tavapärane, infraordinaarne, banaalne, iseenesestmõistetav, tavaline, harjumuspärane, standardne) markeeritud vaatlusobjektiks valitud välja piire, et teha see nähtavaks.
Selles raamistuses ei ole hea elu mitte etteantud valikute järgimine, vaid süsteemi sees oma ruumi loomine ja väiksel viisil süsteemi üle naljategemine. Laura Kuuse akvarelliseeria „Pealkirjata (mugavusstandard)” kujutab Ikea kataloogi tootepiltide põhjal vaoshoitud sinakas-beeži tonaalsusega sisekujunduse misanstseene. Hoolega maalitud akvarellid fetišeerivad ühelt poolt põhjamaise laiatarbedisaini esitootemarki, kuid seeria harrastuskunstile omistatud tehnika tõttu on autori positsioon ambivalentne ja lubab oletada, et tema suhe selle standardiga pole päris ühene.
Laura Kuuse näitus on mängulembese inimese nägemus maailmast, kus olme ja ulme on omavahel lahutamatult seotud (vt töö „Olme ja ulme”). Juba nende kahe sõna kõla ütleb, et kui mitte päris samad, siis on nad vähemalt üksteisega väga sarnased. Argist keelefilosoofiat jätkab töö „Erinevad väikesed juhtumised”, kus pealtkuuldud vestlustest kogutud lausekatketest moodustuvad Kohila vihikutesse tembeldatud lood. Tulemuseks on väikesed mängujutustused justkui äraõpitud lausetega, mida eri järjestuses korrata.
Seeria „Pop-up-kaardid” kujutab endast interneti otsingumootoris leitud piltidest tehtud ruumilisi kollaaže, mis on värvilisemad ja fantastilisemad, kui miski olla saab. Need kaardid on neti­avarustest maailma materialiseerunud hüperreaalsuse analoogversioon, millest on peagi oodata Lugemiku kirjastatud ruumilist raamatut.
Alati ei ole vaja suuri lõpetatud tegusid, kui mõte ja kujutlusvõime võivad anda samasuguse kogemuse. Neljas dokumentaalses „Peaaegu filmis” räägivad peategelased oma filmiideest, mis on ühelt poolt väga nüansseeritud, kuid on selge, et nad pigem kunagi ei teosta neid filme. Näidates idee olulisust teostuse kõrval ning jättes vaataja fantaasia hooleks film ise lõpule viia, rõhutab Kuusk standardite mänguks muutmise olulisust olmes.
Argisuse registrites toimiv näitus mängib vaataja ootustega kunstniku positsiooni ja kunsti suhtes. Kunst peaks justkui olema tõsine ja kandma endas erilist pühalikku paatost ja olulisi mõtteavaldusi. Seistes silmitsi enamiku näitusel esitatud tööde väikese mastaabi ja mikromõtte tasandiga, võib teiste ootustega tulnud vaataja sattuda segadusse, sest need ei ole suured ja ametlikud mõtted, vaid uitmõtted, tunnetuslikud, juhuslikud ja mittelõplikud. Ka tööde vorm ei toimi ootuspärastes kõrgetes meediumides, vaid väikete žestide ja sekkumistena, argisuse nihestamise ja kallutamise väikesel skaalal.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht