100 aasta pärast …

Erkki-Sven Tüür

Wittgenstein on öelnud: „Mõeldes maailma tulevikust, kujutleme alati eesmärki, kuhu areng peaks jõudma kursil, millel oleme näinud teda senini liikumas. Me ei taju aga, et see rada ei ole püsiv sirge, vaid pidevalt muutuv kurv.”

Teisisõnu – kõigil tuleviku ennustamisega seonduvatel tegevustel on äärmiselt kahtlane maik man. Meenutagem kas või visionäär Stockhauseni lähiminevikust pärinevaid entusiastlikke väiteid tuleviku postiljonidest, kes kirju laiali kandes dodekafoonilisi viisikesi vilistavad. Muidugi, kes ikka väga tahab, võib oma mailbox’i saabuva e-kirja laekumisega kaasneva tavapärase kõlli asemele miskisuguse seriaalse järgnevuse nikerdada, aga mitte selles ei ole asi. Ka IT-seltskond ei vilista dodekafoonilisi viisikesi, küll aga võivad nad vähese vaevaga ja ilma erilise ettevalmistuseta luua laialt levinud programme kasutades kõlamaalinguid, mis oleksid auväärt herr Stockhauseni möödunud sajandi viiekümnendatel pannud arvatavasti suud maigutama. Need on jah need ettearvamatud mõjutajad, mis üldist arengukurvi pidevalt korrigeerivad …

Seega, minu asi on küsida eneselt iga päev väsimatult: MIKS ma SIIN ja PRAEGU teen just seda, mida ma teen? Ma ei näe vähimatki põhjust, miks ma isegi nii nalja mõttes peaksin hakkama fantaseerima, millist muusikat ma kirjutaksin saja aasta pärast.

See eeldaks, et ma tean, millised vahendid on mu käsutuses saja aasta pärast, kas on ehk saabunud uus maailmakord, kuidas on lahendatud energiaprobleemid, millised sõjad on peetud, kui palju inimesi elab maakeral (ja kas üldse elab) jne, jne. Neid mõjureid on loendamatu hulk, mis kõik tuleks arvesse võtta ja sellest johtuvalt võiksin ma vastata ka loendamatul erineval moel. See tundub mulle mõttetu. Parim võimalik tulevikuteemaga seotud lootus on see, et ehk suudab mõni mu tänane tegu kas või ühtki inimest saja aasta pärast innustada. Seegi on juba ülearu julgelt loodetud.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht