Lepnurme koraalieelmängud salve

Ene Pilliroog

Hoole ja tänutundega on Hugo Lepnurme oreliõpilased kujundamas oma professori 100. sünniaastapäeva aastat. Lausa hugolepnurmeliku muhedusega ulatati 15. veebruaril (helilooja 15. surma-aastapäeval!) Tallinna Metodisti kirikus helilooja aastatel 1965–1998 valminud koraali­eelmängude CD esitluse eel kuulajaile Hugo Lepnurme „100eurone”, mille tagaküljele on märgitud kogu aasta ettevõtmised. Koraalieelmängud on CD-le salvestanud Hugo Lepnurme tütar Virve Soode ning õpilased Ene Salumäe ja Kristel Aer. Viimased kaks on kirjutanud kavalehele ka sisuka teksti nii heliloojast kui Guido Schumacheri 2011. aastal valmis saanud orelist. Need salvestused on esimesed, mis mängitud Metodisti kirikus sellel Hugo Lepnurme mälestusorelil!
Lepnurme juubeliaasta algas 28. jaanuaril Kaarli kirikus suure orelikontserdiga, kus esinesid Kadri Ploompuu, Andres Uibo, Kristiina Hoidre, Piret Aidulo, Tiit Kiik, Kristel Aer ja Toomas Trass. Viimane on üks meie jõulisemaid ja väljendusrikkamaid improvisaatoreid, kelle improvisatsioonid Hugo Lepnurme teemadel kujundasid kontserdile kulmineeruva lõppakordi. 29. aprillil tuleb Kaarli kirikus ettekandele Lepnurme  kantaat „Lunastus Kristuses”, mis on kavas ka vaimulikul laulupäeval 22. juunil Suure-Jaanis. See piibli­aineline kantaat on loodud 1955. aastal, mil selle autor oli saatuse tahtel ja võimuorganite otsustusel „eikeegi”: välja tõugatud heliloojate liidu ridadest ja vabastatud õppejõutööst konservatooriumis, võis ta (tasakesi) töötada organist-koorijuhina Tapa koguduses, hooldada oreleid (nt Oleviste koguduses) ja – ime küll – organistina esineda koguni Leningradis ja teistes NSV Liidu linnades.
Temale on pühendatud ka X laste orelifestival 31. mail, niisamuti võtab Ines Maidre juulikuus Juuru orelisuve ja Pärnu orelifestivali raames ette sarja „Jalutuskäigud Hugo Lepnurmega”. Rapla kihelkonnapäevadel avatakse Lepnurme-nimeline pink ja augustiski on rahvusvahelise orelifestivali fookuses Hugo Lepnurm.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht