Lauri Vasar sünnilinna laval

31. mail ja 5. juunil astub esmakordselt Estonias üles Hamburgi Riigiooperi solist Lauri Vasar. Kavas on teatriaasta parimaks lavastuseks tunnistatud Wagneri ooper „Tannhäuser“, kus Vasaral on täita Wolframi roll. Tannhäuseri osas on Ivar Gilhuus Norrast ja Elisabethi rolli laulab Heli Veskus. Etendusi dirigeerib Arvo Volmer.

„Üheksateist aastat maailmalavadel ilma teinud Lauri laulmist said ooperigurmaanid nautida paar aastat tagasi ooperis „Don Giovanni“ Birgitta festivalil,“ ütles ooperijuht Mart Mikk. „Sellest ajast üritasime Lauriga kalendrit paika sättida nii, et tal oleks võimalus rahvusooperi publiku ette astuda. Nüüd on see hetk käes ja mul on selle üle väga hea meel. Eks tegelikult tunneb Laurit ju iga eestlane – tuletage meelde väikest poissi filmist „Siin me oleme“ ja laulu hülgehallist merest ning väikesest majast,“ lisas Mikk.
Bariton Lauri Vasar õppis laulmist Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Salzburgi Mozarteumis. Aastatel 2002–2007 oli ta koosseisuline laulja Linzis ja Hannoveris, kus tema kanda olid juhtivad baritonirollid. Sellesse perioodi jäid mitmed debüüdid: Salzburgi festivalil Pentheuse teenri rollis Welleszi ooperis „Die Bakchantinnen“, Rodrigona Verdi „Don Carlos“, Madridi Teatro Realis Al Kasimina Henze ooperis „L’Upupa“ (hiljem ka Lyoni ning Tokyo ooperimajades) ning Ateenas Dallapiccola ooperi „Vang“ nimiosas. Järgnesid rollid maailmaesmaettekannetel: Minotauros Henze ooperis „Phaedra“ (2007, Berliini Riigiooper) ja Mefisto Balada ooperis „Faust/Bal“ (2009, Teatro Real).
Alates hooajast 2009/10 on ta Hamburgi Riigiooperi solist ja tema repertuaari kuuluvad Mozarti Guglielmo („Cosi fan tutte“), Papageno („Võluflööt“) ja krahv Almaviva („Figaro pulm“), Puccini Marcello („Boheem“), Lescaut („Manon Lescaut“) ja Sharpless („Madama Butterfly“), Belcore (Donizetti „Armujook“), Šaklovitõi (Mussorgski „Hovanštšina“), Jeletski (Tšaikovski „Padaemand“), Escamillo (Bizet’ „Carmen“), samuti nimiosa Mozarti „Don Giovannis“.
Amsterdamis saatis tema esinemisi Dallapiccola ooperi „Vang“ uuslavastuses suur publikumenu, millele järgnes Schaunard „Boheemi“ uuslavastuses Brüsselis. Samal hooajal laulis ta Barcelonas Ottokari Weberi „Nõidkütis“ (lav Peter Konwitschny) ja tegi debüüdi Deutsche Oper am Rheinis Britteni ooperi „Billy Budd“ nimiosas, mille eest pälvis Saksa teatriauhinna „Faust“ (2011).
Hooajal 2011/12 leidis tunnustust Kovaljovi roll Šostakovitši ooperis „Nina“ (lav Peter Stein), millele järgnes taas Dallapiccola „Vang“ Londoni Filharmoonikutega Esa-Pekka Saloneni dirigeerimisel. Budapestis laulis ta Wagneri Wolframit „Tannhäuseris“ ja Amfortast „Parsifalis“ (dir Adam Fischer). Hooajal 2012/13 laulis Vasar Lyonis Olivier’d Straussi „Capriccios“ ning „Vangi“ nimiosa La Fura dels Bausi uuslavastuses.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht