Klaverinäitus Tartus

Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi algataja ja juhatuse esimees Alo Põldmäe on koostanud näituse „Tartu laulupeotegelaste klaverid“ ja pühendanud selle eesti üldlaulupidude 145. aastapäevale. Näitus Tartu Maarja kirikus avatakse 30. mail kell 19 ja annab huvilistele kuni 7.  juulini võimaluse näha klavereid, mis on kuulunud või kuuluvad Tartu ja Tartumaaga seotud eesti heliloojatele ja dirigentidele, kelle tegevus on haakunud üldlaulupidudega.

Maarja kirik on valitud näitusepaigaks tähistamaks seda kui olulist tugipunkti esimeste üldlaulupidude korraldamisel.
Väljas on heliloojate Rudolf Tobiase, Juhan Simmi, Eduard Tubina, Aleksander Läte, Miina Härma ning  Richard ja Alo Ritsingu klaverid. Nende klaverite abiga on sündinud uusi laulupeolaule ja mitmeid suurvorme. Esindatud on ka üldlaulupidude dirigentide Roland Laasmäe, Ants Söödi, Mihkel Kütsoni ja Lauri Sirbi klaverid, Vanemuise Seltsi kauaaegse presidendi Evald Kampuse pianiino, „eesti pasunakooride isa” David Otto Wirkhausi harmoonium ning I üldlaulupeo aegne Tartus toodetud tahvelklaver „E. Kessler”. 

Näitusega on esindatud Eesti, Peterburi, Valgevene, Läti ja Prantsuse klaveriehitus.                    
Avamisel esinevad näituseklaveritel Arno Gabriel Humal, Algis Pauljukaitis, Karl Joosep Pihel (kõik Elleri-nimelisest muusikakoolist), Andre Hinn ja Helen Põldmäe.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht