Prima Vista tähistab raamatu ja roosi päeva

Kolmapäeval, 23. aprillil tähistab kirjandusfestival Prima Vista maikuise kirjanduspeo eelsündmusena ülemaailmset raamatu ja roosi päeva. 

Kell 11–18 on Tartu Ülikooli raamatukogu fuajees avatud raamatulaat, kus raamatuid ja roose pakuvad kirjastused Ilmamaa, Petrone Print, Koolibri ja Tartu Ülikooli Kirjastus.

Kell 16.30 esitleb Sverre Lasn Tartu kaubamaja III korruse aatriumis Apollo raamatukaupluse ees oma uut raamatut „Euroopa tsiklisadulast. Isepäise reisiselli teejuht“ (kirjastus IlmaPress). Autor näitab ka retkedel tehtud fotosid.
Kaubamaja külastajatele jagatakse roose ning kinkides roosi Apollo poe müüjale saate vastukingiks ühe hea raamatu.

NB! Sündmuspaiga muudatus:
Kell 17.30 toimub Tartu Ülikooli raamatukogu III korruse puhkealal konkursi „Esimene samm“ laureaadi väljakuulutamine ja esinemine.
Programm jätkub ansambel Aroonia (seekordses koosseisus Anneli Vilbaste, Ada Leif, Pääsu Silme Vilbaste, Anna Beljajeva) luule-, tantsu- ja laulukavaga kitarril ning plokkflöötidel.
Karlovas tegutsev sõpruskond peab lugu vanapõlve juttudest, autorilaulust ja vanamuusikast. Sageli on laulud ühtseks tervikuks seotud muinasloo või luuletuste abil. Raamatu ja roosi päeval esitatav kava on kokku pandud Triinu Merese luulekogu „Lagunemine“  põhjal, ent sisaldab ka Juhan Jaigi, Henrik Visnapuu, Karl Rumori, W. B. Yeatsi, W. Blake’i jt tekste, samuti muusikat ja tantsulist liikumist.

Kell 19 lõpetab raamatu ja roosi päeva Toledo kirjastus raamatuesitlusega Tartu Loomemajanduskeskuse saalis, kus tutvustatakse publikule Elena Poniatowska romaani „Kallis Diego, Sind embab Quiela“.
23. aprillil antakse Hispaanias Elena Poniatowskale üle Cervantese preemia – hispaaniakeelse kirjanduse mainekaim auhind. Katkendeid tema hingeliigutava kiriromaani värskest eestindusest loeb Maarja Jakobson.

Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast. 23. aprilli tähistamine raamatu ja roosi päevana sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi tõsta raamatumüüki – nimelt võiks sel päeval iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu. Idee levis ja kogus populaarsust. 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ning kultuuri arengus.

23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

Prima Vista kohta loe rohkem: www.kirjandusfestival.tartu.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht