Kooride jõuproov Debrecenis

Aarne Saluveer

Koorimuusika liigub kogu maailmas tõusuteel: tellitakse ja kirjutatakse uut muusikat, lisandub uusi koore ja dirigente, konkursse ja festival, kõrgetasemelisi salvestusi. Kooriaasta oodatumaid ja huvitavamaid sündmusi – Euroopa koorimuusika suure auhinna finaalvõistlus viidi seekord läbi 22. märtsil.

Konkurssi korraldatakse kuue Euroopa kõrgetasemelise konkurssi (Arezzo, Tolosa, Tours, Debrecen, Maribor ja Varna) koostöös ja võistlema kutsutakse neil konkurssidel eelmisel aastal kõrgeima punktisumma saanud koorid. Osavõtt ei ole piiratud Euroopaga, vaid oodatud on koorid üle kogu maailma. See Grand Prix on üks ihaldusväärsemaid elava muusika ettekande  auhindu vokaalmuusika valdkonnas. Suure auhinna konkursid järgivad suunda,  mis eristub nn turismikonkurssidest: hoidutakse jagamast kümnete kaupa kuld-, hõbe- ja pronksdiplomeid, paigutades osalejad absoluutsesse paremusjärjestusse. Taseme kindlustamiseks tuleb konkusile pääsemiseks läbida eelvoor.
Tänavune konkurss viidi läbi Ungaris Debrecenis, 2006. aastal valminud moodsas kontserdi- ja konverentsikeskuses. Õhus oli ootusärevust, publik asjatundlik ning hindas osalejate kõrget taset vääriliste aplausidega. Finalistid esitasid 25 – 30minutitilise kava ilma stiililiste või ajastuliste piiranguteta, mis andis võimaluse panna kokku oma tugevusi kõige paremini esile toov mitmekülgne kava. Žürii otsustab vaid  Grand Prix saaja, muid auhinnalisi kohti ei jagata, aga  ainuüksi nominendiks pääsemine on kõrge tunnustus.
 Finaalis osalesid Stockholmi Muusikagümnaasiumi segakoor (dirigent Helene Stureborg), kammerkoor New Dublin Voices (dirigent Bernie Sherlock), Puerto Rico ülikooli segakoor Coralia (dirigent Carmen Acevedo-Lucido) ja Sankt Jacobsi noortekoor Stockholmist  (dirigent Mikael Wedar). Žürii koosseisus Stephen Conolly, Carlo Pavese, Ursa Lah, Tamas Beischer-Matyo, Theodora Pavlovich, Mate Szabo Sipos ja Aarne Saluveer andis küllaltki üksmeelselt võidu St. Jacobsi Noortekoorile. Mikael Wedari poolt väga suure energeetilise kontsentratsiooniga suunatud kava haaras täielikult kaasa nii artiste endid kui publikut ning oli žüriile tõeliselt kõrgetasemelist muusikaelamust pakkuv.
Koor loodi 2007. aastal Stockhomi linna algatatud projekti raames eesmärgiga kaasata koorimuusikasse rohkem noori. Koori tegevus on tihedalt seotud Sankt Jacobsi kiriku ja Stockholmi katedraaliga, sisaldades iganädalasi kontserte ja osalemist teenistustel, aga ka mitmeid teisi loomingulisi projekte. Koori eesmärk on jätkata rootsi koorimuusikatraditsiooni ja kujundada aktiivselt Stockholmi muusikaelu. Koor on osalenud ja saanud auhindu Bratislava Cantat’il, Harald Anderseni nimeliselt kammerkooride konkursil. Koha Euroopa Koorimuusika suure auhinna finaalis tagasid viis kategooriavõitu 2013. aasta Tolosa konkursil.
Loodame, et lähiaastatel on mitmetel eesti kooridel huvi konkurssidel osaleda ja saavutatud vajalik tase pääsemaks neile kuuele tippkonkursile, et tuua Euroopa Koorimuusika Grand Prix ka Eestisse.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht