Wiiralti stipendiumi saavad Ivar Veermäe ja Sten Saarits

Eduard Wiiralti nimelised stipendiumid lähevad tänavu Ivar Veermäele ja Sten Saaritsale. Kunstiüliõpilasele enesetäienduseks ja loomingulise tegevuse toetuseks mõeldud stipendiumi suurus on 3000 eurot.

Tänavused stipendiaadid on kaks väga eriilmelist noort kunstitudengit, kes mõlemad õpivad hetkel väljaspool Eestit, on aktiivselt osalenud siinses kunstielus ning omavad selget autoripositsiooni ja tulevikuvisiooni kunstnikuna.

Kunsthochschule Berlin Weissensee ruumistrateegiate eriala magistrant Ivar Veermäe tegeleb oma loomingus uue tehnoloogia ja digitaalsete võrgustike omavaheliste seoste uurimisega, lähtudes ruumilistest ning sotsiaalsetest aspektidest.  Konkursikomisjoni liige, Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakonna professor Marco Laimre märkis Veermäe iseloomustamiseks, et tänapäeval, mil noorte kunstnike hulgas on liigagi trendikas hoida mõõdukalt konservatiivset ning pinnapealselt dekoratiivset joont, on meeldiv kohata kedagi, kes suudab ja tahab küsida ühiskonna toimimise kohta olulisi ning teravaid küsimusi, oskab küsitut kriitiliselt serveerida ning on sealjuures veel ka täiesti tõsiseltvõetav. Ivar Veermäe on end näidanud hiljutistel näitustel Kumu kunstimuuseumis, Linnagaleriis ja Hobusepea Galeriis arenguvõimelise, aina uusi eesmärke seadva noore huvitava kunstnikuna. Tema magistriprojekt  „Informatsioonivõrgustike materiaalsus ja representatsioon“ uurib informatsioonitehnoloogia firmade mõjujõudu, nende füüsilist ja lokaalset infrastruktuuri ning neid esindavat „pilvist” retoorikat. Mai lõpus esitleb Veermäe oma magistritööd isikunäitusega Berliini Freies Museum’i projektiruumis.
Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni osakonna kolmanda aasta bakalaureuseõppe tudeng Sten Saarits on äärmiselt motiveeritud, edasipüüdlik ja aktiivne noor installatsioonikunstnik, kes töötab nii üksikult kui erinevates kunstniketandemites ning otsib oma loomingus eri materjalide ning heli, valguse ja ruumi tajupõhiseid dialoogipunkte. Sten Saarits on esinenud enam kui 20 näitusel, millest enamus on grupinäitused ning neli neist on aset leidnud välismaal. Saaritsa õpingud on olnud mitmekesised, ta on osalenud mitmetes vahetusprogrammides, rahvusvahelistes suvekoolides ning õpib praegugi Viini Vabade Kunstide Akadeemias. Veebruaris toimus tema esimene isiknäitus väljaspool Eestit – Umeå Trailer galeriis oli eksponeeritud projekt „Phototatic Night Life“.
Saarits on aktiivne ka ühiskondlikult ning näeb oma panust kunstnikuna laiemalt, hariduslikus ja avalikku diskussiooni initsieerivas rollis.
Samuti on Saarits end juba tõestanud aktiivse kunstikorraldajana.

Eduard Wiiralti nimelise stipendiumi eesmärk on edendada kunstiüliõpilaste õppe- ja loomingulist tegevust ning toetada nende enesetäiendamist. Stipendiumi makstakse Eduard Wiiralti teoste kasutamise eest kogutud autoritasudest. Eesti Kunstimuuseum lisab stipendiumile Eesti Kunstimuuseumi kuldkaardi. Kaart on nimeline ning annab selle omanikule eluaegse tasuta külastusõiguse kõigis EKMi muuseumides.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht