Näitus „Põhiseadusest riigipöördeni” Rahvusarhiivis

Rahvusarhiivi Madara tänava uurimissaalis avati näitus „Põhiseadusest riigipöördeni" tähistamaks 80 aasta möödumist 1934. aasta riigipöördest.

Arhiividokumentidel põhinev näitus annab ülevaate riigipöördest ja selle eelloost: aastatel 1932 – 1933 toimunud kolmest põhiseadusereferendumist, uue põhiseaduse vastuvõtmisele järgnenud valimiskampaaniast ning mõned nädalad enne põhiseaduslikke valimisi toimunud riigipöördest. Näitusel on võimalik muuhulgas näha tolleaegseid propagandatrükiseid, fotosid riigipöördega seotud võtmeisikutest ning otsuseid, millega vabariigi juhtkond riigipöörde teostas.

Riigipööre toimus 12. märtsil 1934, kui toonane riigivanem Konstantin Päts kuulutas välja üleriigilise kaitseseisukorra ning määras kindral Johan Laidoneri kaitsevägede ülemjuhataja ametisse, tuues ettekäändeks vabadussõjalaste kavatsetava riigipöörde. Keelustati poliitilised koosolekud ja meeleavaldused ning lükati edasi riigivanema ja Riigikogu valimised. 1934. aasta riigipööret loetakse Vaikiva ajastu alguseks.

Näituse koostas Ivar Kaigu ja kujundas Einike Leppik. Madara tänava uurimissaal (Madara 24, Tallinn) on avatud esmaspäevast reedeni 9.00-19 ning laupäeviti 9.00-15.

Näitus jääb avatuks mai lõpuni.0

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht